De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Gezamenlijk Fortis-aandeel
voltooit integratieproces

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Zoals beloofd gaat bank-verzekeraar Fortis zijn Nederlandse en Belgische stukken samenvoegen tot één Europees aandeel. Het nieuwe eenheidsaandeel krijgt, na goedkeuring door de aandeelhouders, per 17 december een dubbele hoofdnotering in Amsterdam en Brussel. De notering in Londen sneuvelt wegens te weinig omzet.

"Dit voltooit het integratieproces bij Fortis", constateerde topman Anton van Rossum gisteren in een toelichting. "Het wordt een echt Europees aandeel met meer dan één thuisland, het eerste in zijn soort."

Fortis hoopt dat de samenvoeging het concern zichtbaarder maakt op de financiële markten, zodat de verhandelbaarheid toeneemt en het aandeelhouderschap internationaler wordt. Het gewicht van het eenheidsaandeel in de verschillende indices neemt flink toe. In de AEX stijgt Fortis straks van 3,7% naar 8,8%, in de Brusselse Bel 20 bereikt het aandeel de maximale weging van 25% en in de Euronext 100 gaat Fortis naar 2,3%.

Van Rossum hoopt ook dat Fortis, met een marktkapitalisatie van ruim 31 miljard, in de toekomst een plekje verovert in de Eurostoxx 50, de FTSE Europe en de MSCI Europe.

Om tot de nieuwe structuur te komen moet er achter de schermen een reeks ingewikkelde stappen worden gezet, waarna uiteindelijk de juridische eenheden van Fortis in Nederland en in België blijven bestaan. Voor de aandeelhouders is de operatie echter buitengewoon simpel; ieder aandeel Fortis (B) en Fortis (NL) wordt automatisch vervangen door één nieuw aandeel Fortis. Dat vertegenwoordigt een aandeel in de beide moedermaatschappijen. Die aandelen zijn aan elkaar 'vastgeniet' en kunnen nooit meer los worden verhandeld.

De aandeelhouders krijgen stemrecht in beide moederbedrijven en mogen kiezen tussen een Nederland of Belgisch dividend. Ook de speciale Belgische fiscaal gunstige VVPR-strips blijven gehandhaafd.

Dankzij de gekozen constructie verandert er voor de aandeelhouders heel weinig. Het alternatief - een overname van Fortis Nederland door de Belgische zuster of andersom - had veel meer overhoop gehaald en was financieel nadelig geweest omdat aan één groep een premie had moeten worden betaald. De Fortis-top vreesde ook haar aandeelhouders van zich te vervreemden omdat een Nederlandse belegger dan mede-eigenaar had moeten worden van een Belgisch bedrijf, of vice versa.

Bijkomend voordeel is volgens Van Rossum dat bij mogelijke toekomstige fusies of overnames dezelfde techniek kan worden toegepast. "We hebben nu optimale flexibiliteit."

Over de gevolgen van de aanslagen in de VS kon de Fortis-topman nog weinig zeggen. Eerder had het concern al gemeld dat de directe schade onder de 20 miljoen ligt. Wat het effect op de economie zal zijn, is volgens Van Rossum nog niet te meten. "De inkomsten op de financiële markten zullen lager zijn. Aan de andere kant profiteert het bankbedrijf van de renteverlagingen door de centrale banken", aldus de topman. Bij de presentatie van de derde-kwartaalcijfers belooft Fortis meer informatie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.