AMSTERDAM - Amsterdam was gisteren vrijwel de enige beurs in Europa die lager sloot. Sombere geluiden uit de chipsector waren hier grotendeels verantwoordelijk voor. Die zorgden voor flink lagere koersen van Nederlandse giganten als Philips en ASML. Een lagere opening op Wall Street en het uitblijven van een renteverlaging door de Europese Centrale Bank droegen eveneens bij aan een matte stemming op het Damrak.
De AEX-index sloot 0,42 punt (oftewel 0,1%) lager op 434,12. De Midkap noteerde 10,31 punten (2,7%) in de min op een slot van 374,96.
De dreiging van terroristische aanvallen heeft ook op het Damrak gezorgd voor extra veiligheidsmaatregelen. Handelaren hebben hierover gisteren een brief van Euronext ontvangen. Daarin worden ze opgeroepen 's ochtends vroeger naar de beurs te komen vanwege verscherpte toegangscontroles.
Ook hebben de handelaren te horen gekregen dat hun post gecontroleerd kan worden op eventuele explosieven. "Ik denk dat beursmedewerkers gaan luisteren of ze iets horen tikken", zei een lachende handelaar gisteren op de Optiebeurs.
Veel handelaren hebben de brief gisteren voor kennisgeving aangenomen, en zijn onmiddellijk overgaan op de orde van de dag: de handel. Die werd gedomineerd door negatieve berichten over de chipsector van de zakenbanken Goldman Sachs en Credit Suisse First Boston.
Hierdoor stonden zowel Philips als ASML fors onder druk. ING Barings verlaagde bovendien het beleggingsadvies en koersdoel voor beide chipfondsen. Salomon Smith Barney verwacht dat het verlies van ASML dit jaar hoger uitkomt dan verwacht.
De chipmachinefabrikant uit Veldhoven zakte 7,6% in koers op 11,68. Philips (-5,0% op 19,50) werd ook omlaag getrokken door een winstwaarschuwing van zijn Taiwanese dochteronderneming TSMC. De financials gaven een verdeeld beeld te zien. Van de vier grote financiële instellingen vormde Aegon de enige daler met een verlies van 0,8% op 27,09.
Fortis was daarentegen de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. De Belgische/Nederlandse bankverzekeraar verzilverde met een winst van 5,9% op 25,85 de samensmelting van de tot op heden apart verhandelde Belgische en Nederlandse aandelen. Ook ING (+0,5% op 28,18) en ABN Amro (+1,7% op 17,56) stegen in koers.
Buhrmann kreeg een verlaging van zijn kredietwaardigheid door het gezaghebbende bureau Standard & Poor's voor de kiezen. Het Amsterdamse handelshuis liet 2,8% liggen op 6,27.
TPG (+0,02% op 20,68) kondigde een joint venture aan met het Chinese SAIC voor de levering van logistieke diensten in de automobielindustrie.
In de Midkap liep Vedior (-14,8% op 10,05) fikse averij op doordat ING Barings liet weten dat het uitzendconcern waarschijnlijk de winstverwachting naar beneden zal moeten bijstellen. Het geplaagde Laurus (-12,0% op 4,05) moest weer terrein prijsgeven na dinsdag fors te zijn gestegen. Vendex KBB (-2,8% op 6,95) kondigde gisteren nabeurs aan de komende tijd eigen aandelen te gaan inkopen tot een maximum van 10%.
Euronext Amsterdam kon gisteren maar liefst twee nieuwkomers verwelkomen. UPC-dochter Priority Telecom kreeg 's ochtends een beursnotering, omdat het anders een claim van $200 miljoen had moeten betalen. Het aandeel sloot bij geringe omzetten 7,1% hoger op 7,50.
Ondanks het redelijke debuut van Priority vindt Dennis Siemelink (Delta Lloyd Securities) echter dat het "geen serieus beursfonds" kan worden genoemd. "Het is een technische beursnotering van een cosmetisch bedrijf. Want Priority blijft afhankelijk van UPC. Bovendien vraag ik me af wat er op termijn met het aandeel zal gebeuren. J.P. Morgan onderhoudt het komende halfjaar de markt voor het aandeel. Maar wat gaat er daarna gebeuren?"
Banco Comercial Português (BCP), partner van Achmea, maakte eveneens een bescheiden debuut. Het aandeel zakte op de eerste handelsdag 4 eurocent naar 4,11. Dat gebeurde bij een omzet van 15.500 stukken. "Dat is bijna net zo weinig als de handel in het aandeel Euronext", sneerde een handelaar.
Bernard Vogelsang