De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bloedbad in Zug

Van onze correspondent

   
 

ZUG - Een als politieman uitgedoste en zwaarbewapende man heeft gistermorgen in het lokale parlement van het Zwitserse kanton Zug, ten zuiden van Zürich een waar bloedbad aangericht. Veertien politici kwamen bij een nietsontziende schietpartij tijdens een bijeenkomst van het parlement en de kanton-regering om het leven en meer dan tien raakten er gewond. Acht van hen zijn er slecht aan toe.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (200x189, 10kb)
Leden van het lokale parlement in Zug en journalisten wachten verslagen op hulp nadat een als politieagent gewapende man het vuur had geopend en veertien politici doodschoot.
De autoriteiten identificeerden de dader als de 57-jarige Friedrich Leibacher, die twee jaar geleden ruzie kreeg met een chauffeur van een stadsbus en vervolgens verwikkeld raakte in een vete met de plaatselijke autoriteiten. In een afscheidsbrief repte hij van "een dag van woede tegen de maffia van Zug".

Het bijzonder open karakter van de Zwitserse politiek bleek gistermorgen de veertien parlementsleden fataal. Zij waren rond half elf nog maar kort in vergadering bijeen toen Leibacher, gekleed in een politiejack, luid schreeuwend de zaal binnenkwam. Hij begon meteen met een automatisch wapen te schieten. Onder de doden zijn drie leden van het dagelijks bestuur. De regeringschef van Zug is een van de zwaargewonden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Leden van het lokale parlement in Zug en journalisten wachten verslagen op hulp nadat een als politieagent gewapende man het vuur had geopend en veertien politici doodschoot. (Foto: EPA)
Hans-Peter Hausheer, een afgevaardigde die het drama overleefde doordat hij meteen onder een bank dook, denkt dat de wraakactie hooguit vijf minuten heeft geduurd. "De man schreeuwde telkens de naam van een van ons, sprong over de banken en schoot."

Schoolklas

Ook bracht Leibacher een handgranaat tot ontploffing, waardoor talloze ramen en deuren uit hun sponningen werden geblazen. In een andere ruimte van het gebouw was een schoolklas op excursie. De kinderen bleven ongedeerd.

Na het bekend worden van het bloedbad in Zug werd in Bern de bijeenkomst van het nationale parlement onderbroken voor een minuut stilte voor de slachtoffers.

In het land wordt gevreesd dat de meervoudige moordaanslag een eind zal maken aan de traditie om Zwitserse parlementsgebouwen zonder noemenswaardige controles in en uit te kunnen lopen. "We zijn ons nu opeens bewust aan welke gevaren we bloot kunnen staan", aldus een parlementariër in Bern.

Hoe de dader in het bezit van het politiejack kwam, is nog niet duidelijk. Hij was gewapend met een SIG-Sturmgewehr, het standaardwapen van het Zwitserse leger dat bijna alle Zwitserse mannen die in dienst zijn geweest, thuis hebben staan. In de auto van Leibacher trof de politie later nog meer wapens aan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.