De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Schuilplaats Bin Laden
bij Taliban bekend

Van onze redactie

   
 

AMSTERDAM - Het Taliban-bewind in Afghanistan weet waar Osama bin Laden zich schuilhoudt. "Hij heeft zich aan het publieke oog onttrokken, maar we zijn hem niet kwijt", zei de ambassadeur van de Taliban in Pakistan gisteren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 23kb)
Osama bin Laden (Foto: AP)
Volgens Abdul Salem Zaeef heeft het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Amerika gisteren het advies ontvangen dat de moslimgeestelijken in Afghanistan op 20 september uitbrachten. De Ulema, de raad van moslimgeestelijken, adviseerde toen Bin Laden vrijwillig het land te verlaten.

Taliban-leider Mohammad Omar heeft gisteren toestemming gegeven voor gesprekken met de Amerikaanse dominee Jesse Jackson. Van wie het voorstel tot overleg komt, is onduidelijk. Jackson heeft zichzelf bij eerdere conflicten al vaker naar voren geschoven als 'vredesapostel'.

De Amerikaanse regering ziet niets in zo'n onderhoud. Ook Jackson zou aarzelen, maar nadat familieleden van hulpverleners die in Afghanistan vastzitten hem hadden benaderd, overweegt hij toch te gaan. Zaterdag begint het proces tegen de acht hulpverleners van de organisatie 'Onderdak nu' die worden verdacht van het verspreiden van het christendom.

De politie in buurland Pakistan heeft gisteren een aantal verdachten opgepakt die banden zouden hebben met Osama bin Laden. Pakistan, dat intern sterk verdeeld is over de keuze van de regering om de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme te steunen, is nog op zoek naar meer moslim-fundamentalisten die connecties zouden hebben met de Saoedische terrorist.

In een door de overheid georganiseerde mars gingen tienduizenden Pakistani de straat op de keuze van hun regering de VS bij te staan te ondersteunen. Bij een eerder protest tegen Amerika en vóór de Taliban was de opkomst groter.

Ondertussen houdt de humanitaire crisis in en om Afghanistan onverminderd aan. VN-secretaris-generaal Kofi Annan vroeg gisteren om ruim een miljard gulden aan noodhulp. Die zou nodig zijn om de 7.5 miljoen Afghanen voor wie in eigen land de hongerdood dreigt te helpen. De Britse premier Blair zei gisteren dat er naast een politieke en militaire coalitie ook een humanitair bondgenootschap moet komen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.