De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Hijsen Koersk
race tegen klok

door Pieter van der Sloot

   
 

MOERMANSK - In een gevecht tegen de tijd en de elementen hebben de vijftig Nederlanders van het consortium Mammoet-Smit Internationale aan boord van de Giant-4 hun hijsplatform gisteravond definitief gepositioneerd boven het wrak van de Russische kernonderzeeër Koersk in de Barentszzee.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Het Nederlandse hijsplatform Giant-4 is bijna gereed om het wrak van de Russische kernonderzeeër Koersk te lichten.
"De eindfase is begonnen", zegt Lars Walder, woordvoerder van Smit Internationale. "We zijn nu bezig met het aanbrengen van in totaal 104 geleidingslijnen waar langs uiteindelijk zesentwintig reusachtige takels zullen afdalen die de Koersk omhoog moeten trekken."

Volgens vice-generaal Michail Motsak, woordvoerder van de Russische Noordelijke Vloot, zal vanwege de verslechterende weersomstandigheden niet eerder dan op 1 oktober met het eigenlijke lichten kunnen worden begonnen. Meteorologen in de omgeving van de havenstad Moermansk zeggen zelfs dat de operatie binnen vijf dagen moet zijn voltooid, omdat vanaf woensdag een zware cycloon in het gebied boven de poolcirkel is voorspeld. Wanneer de golven hoger komen dan drie meter wordt de bergingsoperatie onmogelijk.

"Ik weet niks van een cycloon", laat Jacob Hoogendoorn, kapitein van de Mayo (het moederschip dat de bergingsoperatie leidt) vanaf de Barentszzee weten. "Er staat voor zondag wel een klein vlekje op de weerkaart; maar dat was er woensdag ook en toen viel het mee. We werken gewoon door."

Zondag 'hijsdag'

De Mammoet-specialisten gaan er nog steeds vanuit dat komende zondag 'de hijsdag' is. Het omhoog takelen neemt tussen de tien en vijftien uur in beslag. Daarna zal de Giant-4 nog zeker twee dagen nodig hebben om de zwaar gehavende kernonderzeeër, die vorig jaar met zijn 118-koppige bemanning na een serie explosies zonk, af te leveren in een droogdok nabij Moermansk.

De Russische milieu-activist, Aleksandr Nikitin, die lange tijd gevangen heeft gezeten omdat hij militaire geheimen over de beroerde staat van de Russische atoomonderzeeërs aan het westen zou doorgespeeld, waarschuwde inmiddels de Nederlanders. "De onontplofte torpedo's en de twee kernreactoren aan boord van de Koersk vormen wel degelijk een potentieel gevaar", zei hij gisteren tegenover deze krant. "Het Kremlin probeert nu al reserves in te bouwen voor als de operatie mogelijk fout loopt. In dat geval krijgen de Nederlanders zeker de schuld."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.