De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Schuilkelders zijn zoek

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft geen idee waar in Nederland de schuilkelders te vinden zijn. Ook de instanties in de vier grote steden weten nauwelijks of er schuilkelders zijn in hun gemeente.

Officieel heeft zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig, na afloop van de Koude Oorlog, zette het ministerie van Binnenlandse Zaken een streep onder het schuilkelderbeleid.

Onderzoek

Uit een onderzoek van NFO Trendbox uit 1999 blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders vindt dat er een schuilkelder in de buurt moet zijn. Slechts 11 procent van de ondervraagden wist een schuilkelder te vinden.

Rotterdam heeft geen schuilkelders, aldus een woordvoerder. Wel bellen veel mensen naar het stadhuis die willen weten waar ze kunnen schuilen bij een eventuele oorlog. "Sinds de overheid besloot dat schuilkelders niet meer nodig zijn, hebben wij ze afgeschaft", aldus de woordvoerder.

Wel is er bij de bouw van de metrostations in de havenstad rekening gehouden met een schuilfunctie. De voorlichter van de gemeente Utrecht laat weten 'niet precies te weten' of er schuilkelders in de stad zijn.

Noodhospitaal

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft wel een schuilkelder, maar die is inmiddels ingericht als archiefruimte. De kelder werd bij de bouw van het AMC ingericht als nationaal noodhospitaal. Die functie is overgenomen door het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

De regering kan wel beschikken over een schuilkelder in tijden van nood. In het nationaal handboek crisisbesluitvorming staat te lezen dat de rijksministerraad, als de ernst van de situatie daartoe dwingt, kan verhuizen naar de regeringsnoodzaal onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ook de gemeente Amsterdam beschikt over een dergelijke ruimte. Deze 'bunker' onder het stadhuis biedt bij calamiteiten plaats aan onder andere de burgemeester.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.