ROTTERDAM - Een van de hoofdverdachten van de vliegtuigaanslag in New York is begin februari wellicht korte tijd in Nederland geweest. De omgekomen vliegtuigkaper Mohammed Atta (33) werd mogelijk gesignaleerd op de luchthaven van Rotterdam. Wat hij in Rotterdam kwam doen, is onduidelijk.
|
Foto's verdachten aanslagen VS. (Foto: REUTERS)
|
Een marechaussee realiseerde zich kort na de rampdatum 11 september, bij het zien van foto's van de omgekomen terroristen, dat de foto van Atta wel erg veel leek op een man die in februari in het luchthavengebouw betrokken was bij een opstootje.
Het landelijk parket van het OM onderzoekt nu, of de veronderstelling van de marechaussee juist is, zo liet een woordvoerder gisteravond weten. "Uitgezocht wordt of het inderdaad de bewuste vliegtuigkaper was of iemand die sterk op hem lijkt."
De ruzie in de vertrekhal van Rotterdam Airport deed zich op vrijdag 2 februari voor bij de KLM-balie. Daar raakten drie mannen verwikkeld in een kleine vechtpartij. Toen de marechaussee verscheen, renden twee van hen het luchthavengebouw uit, reden weg met een auto en werden nooit meer gezien.
De derde man bleef gewoon voor de balie staan en moest zich legitimeren. Zijn papieren bleken in orde. Achteraf blijkt hij te lijken op de Egyptenaar Atta.
Invallen
De Rotterdamse politie heeft deze week overigens vergeefs invallen gedaan in enkele woningen in de verpauperde woonwijk Oude Noorden. Er werd gezocht naar mensen die banden hebben met extremisten. De vogels waren echter al 'gevlogen'.
De actie richtte zich op de Vletstraat en de Kabeljauwsestraat. De buitenlanders die daar tot voor kort verbleven, waren echter allemaal verdwenen. Wel werd een 31-jarige Irakees aangehouden die volgens het OM in Rotterdam verdacht wordt van valsheid in geschrifte. Hij werd gisteren alweer vrijgelaten.
Justitie wil niet bevestigen dat op de voortvluchtigen momenteel jacht wordt gemaakt. "De huiszoekingen zijn achter de rug. Ons werk is gedaan. Wij zijn daar klaar", aldus het OM gisteren.
Omwonenden van het huis aan de Vletstraat zeggen dat daar tot vorige week enkele Arabisch sprekende mannen en twee kinderen woonden. Bovendien werd de woning gebruikt voor heftige discussies en luidruchtige gebedsbijeenkomsten.
Spoorloos
Vorige week, kort voor de politieacties, was dat plotseling allemaal over en heeft niemand er nog mensen gezien. De politie is bekend met de identiteit van drie van de mannen die zijn aangewezen en herkend van foto's die agenten in burger aan omwonenden toonden. Het ging om vergrote pasfoto's.
Ook in de Kabeljauwsestraat spreken omwonenden van 'Arabische mannen' die altijd lange gewaden droegen en die eveneens kort voor de inval plotseling verdwenen. Allen waren tussen de 25 en 35 jaar oud.
Justitie heeft gisteren bevestigd dat de jongste politieacties verband houden met de eerdere aanhoudingen van extremisten in de nabijgelegen De Kempenaerstraat. Die aanhoudingen gebeurden in opdracht van de BVD, op aanwijzingen van de Belgische geheime dienst |