De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Stop de smakeloze televisie

door MARCEL FROST

   
 

HILVERSUM - 'Kijker vindt Big Brother III ranzig', 'In ziekenhuis na overdosis bloembollen' en 'De schaamte voorbij in Link!'. Een greep uit de koppen van deze krant de afgelopen weken. Het lijkt wel alsof de verloedering op de buis langzaam maar zeker de overhand neemt. En het einde lijkt vooralsnog niet in zicht: zo begint maandag op SBS 6 Blind Vertrouwen, waarin drie koppels gedurende twee weken uit elkaar gaan en zichzelf blootstellen aan mooie verleiders. Met tranen in de ogen kijken de deelnemers aan het einde van de dag hoe de partner zich weer met deze of gene vermaakt heeft.

In Big Brother was Nederland vorige week dinsdag (even na het Jeugdjournaal) getuige van scheldpartijen, veel bloot en seksscènes. Zelfs John de Mol vond de beelden achteraf gezien te heftig voor het tijdstip en zegt herhaling te voorkomen. In Link! moeten de deelnemers aan de hand van allerlei onsmakelijke spelletjes uitzoeken welke partners bij elkaar horen. En deelnemers aan het V8-spelletje Een Rug Te Ver werden deze week met vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen, omdat ze van de programmamakers giftige narcisbollen te eten kregen.

"Als er niets gebeurt, zullen we straks executies live kunnen zien", is het doembeeld dat Joop Atsma, Tweede-Kamerlid en media-woordvoerder voor het CDA, schetst. "Want wat je ook uitzendt, er is een markt voor." Over het 'bloembollen-incident' zegt Atsma: "Opnieuw is gebleken dat mensen nagenoeg alles doen, als je maar genoeg biedt. Tuurlijk, ze doen op vrijwillige basis mee, maar dit kan niet! De programmamakers moeten hun verantwoordelijkheid nemen."

Volgens Atsma schuilt een deel van het probleem in het opheffen van de Filmkeuring. "Nu bepaalt het Nicam wat de effecten van programma's kunnen zijn. Maar dat is gebaseerd op zelfregulering door de zenders en producenten. Alsof je een slager zijn eigen vlees laat keuren. Wij hebben in het verleden dan ook gepleit voor een onafhankelijk orgaan, maar daar was in Den Haag geen politiek draagvlak voor."

Het Nicam is verantwoordelijk voor de Kijkwijzer, die middels pictogrammen speelfilms classificeert. Bij programma's als Big Brother en Een Rug Te Ver staat het Nicam echter buitenspel. "We kijken nu enkel naar fictie. Als het goed is komt daar vanaf januari verandering in", zegt Wim Bekkers van Nicam. "Maar wij geven nooit de geschiktheid aan, enkel of er sprake kan zijn van schadelijke invloeden op gebied van geweld, seks, drugs discriminatie of angstaanjagend effect. Big Brother wordt dan waarschijnlijk voorzien met het label 'vanaf 12 jaar' en dat betekent dat het niet meer voor achten mag worden uitgezonden."

Joop Daalmeijer (hij noemde eerder de TV Kapper "een drol") is netmanager van Nederland 2 en volgt de ontwikkelingen bij de commerciële 'collega's' met lede ogen. "Laat ik voorop stellen dat ik een open iemand ben, die helemaal niet moralistisch uit de hoek wil komen. Van mij mag veel op de buis, maar dan moet je wel het tijdstip in de gaten houden. Of de ouders moeten erbij zitten en de kinderen duidelijk maken dat hetgeen ze zien geen normaal gedrag is. Na tienen mag je wat mij betreft copuleren tot je een ons weegt, maar niet om zeven uur. En mensen giftige bloembollen laten eten, afgezien van de gedachte aan mijn moeder die daar zeer pijnlijke herinneringen aan heeft, is uiteraard nooit normaal."

Tv-maker Harry de Winter, oprichter van IDTV, heeft geen goed woord voor de gewraakte programma's, die allen afkomstig zijn uit de stal van concurrent Endemol. "De makers van dit soort programma's gaan voorbij aan de moraal. Ze springen onzorgvuldig om met de invloed van het massamedium televisie, waar ook veel kinderen naar kijken. Je mag in je programma's nooit misbruik maken van mensen."

De Winter vervolgt: "En John de Mol heeft dan nu weliswaar ingegrepen bij Big Brother, maar je kan van hem niet niet verwachten dat hij in zijn enorme bedrijf alles onder controle heeft. Er zouden bij Endemol meer mensen hun verantwoordelijkheid moeten kennen. Of zien we straks daadwerkelijk mijn angstdroom waarheid worden en staat er een advertentie in de krant met de tekst: 'wilt u zelfmoord plegen, dan komen wij het filmen'?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.