De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Robert Roest op herhaling

door Jeroen Kapteijns

   
 

GRAZ - En weer zette FC Utrecht voet op Oostenrijkse bodem. In 1987 en 1991 waren in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi respectievelijk Linzer ASK en Sturm Graz het slachtoffer van Utrechtse dadendrang, in 2001 kan het bijna niet anders of Grazer Athletic Klub is eenzelfde lot beschoren. Nadat FC Utrecht in het thuisduel met 3-0 gehakt van Grazer AK had gemaakt, moet de ploeg van trainer Frans Adelaar de klus vanavond professioneel afmaken. "Als we dit nog uit handen geven, is dat niet alleen doodjammer, maar dan kunnen wij ook niet meer terug naar Utrecht", weet rechtsback Stijn Vreven.

Tien jaar geleden begon Utrecht ook in Graz tegen volksclub Sturm Graz aan een Europees seizoen, niet wetend dat de club daarna tien jaar droog zou staan. Eén speler uit de selectie van FC Utrecht was er toen ook al bij: verdediger Robert Roest.

"Tegen Sturm Graz maakte ik als 21-jarige mijn Europese debuut. Omdat het in die tijd heel snel met me ging, herinner ik me er niet veel meer van. Alleen het beeld van de 1200 meegereisde supporters staat in mijn geheugen gegrift." Veel beter herinnert Roest zich de wedstrijden in de tweede ronde tegen Real Madrid, waarin hij Gheorghe Hagi moest zien af te stoppen.

De Soestenaar vertrok na zes seizoenen bij FC Utrecht, speelde voor SK Beveren en Fortuna Sittard en keerde afgelopen zomer verrassend terug bij zijn oude liefde. "Een week voor de voorbereiding zou beginnen, kreeg ik Han Berger die mij als negentienjarige had laten debuteren bij FC Utrecht aan de lijn en die vroeg me of ik voor FC Utrecht wilde spelen." De 'maar' bij dit aanbod was ook duidelijk; Roest zou worden gehaald voor de breedte.

Maar zie, net voordat FC Utrecht aan de dubbele ontmoeting met Grazer AK toe was, verdrong Roest de jonge Karim Touzani de revelatie van vorig seizoen uit de basis. "Deze zomer kwam ik in een nieuwe situatie terecht. Eigenlijk ben ik altijd vrij zeker geweest van mijn plekkie en dat veranderde. Maar die uitdaging ben ik aangegaan."

Roest is een zekerheidje voor morgen, zoals de opstelling van FC Utrecht sowieso weinig anders zal zijn dan in de eerste wedstrijd. De enige tegenvaller was het plotselinge afhaken vanwege ziekte van middenvelder Arno Arts, die vrijwel zeker wordt vervangen door Tom van Mol.

Ook wat betreft de speelwijze zal FC Utrecht volgens Vreven dezelfde weg bewandelen als een week eerder. "Wij zullen gewoon ons eigen spel spelen. Meteen een doelpunt proberen te scoren en hen daarmee verrassen. Wij hebben vorige week laten zien dat wij beter zijn. Ook qua agressiviteit en mentaliteit."

Toch is er bij Grazer AK, de eliteclub van de tweede stad van Oostenrijk, in een week tijd flink wat veranderd. Toen hadden 'De Rode Duivels' een kater te verwerken na de enorme zeperd tegen de Oostenrijkse koploper FC Tirol, terwijl GAK afgelopen weekeinde een bemoedigende 4-2 zege boekte op Austria Wien.

Bovendien is de trainer van toen, de aimabele Werner Gregoritsch, ontslagen. Juist dat feit veroorzaakt in de voorbereiding op het treffen met FC Utrecht onrust. Gisteren werd duidelijk dat Hans-Peter Briegel op het laatste moment afzag van de functie, terwijl eerder de komst van Hans Krankl niet doorging.

Daarom mag de tijdelijk tot hoofdtrainer gepromoveerde assistent Christian Keglevits proberen zijn team de in Utrecht opgelopen schade in het eigen Arnold Schwarzeneggerstadion te laten herstellen. Een helse klus, maar de slechte resultaten van FC Utrecht in uitwedstrijden (vier gespeeld, vier verloren) zullen wellicht een kleine glimlach op zijn gelaat kunnen toveren.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.