De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Baanrenners teleurstellend
uit startblokken

door Ard Bierens

   
 

ANTWERPEN - Het mondiaal kampioenschap baanwielrennen is voor de Nederlandse equipe ietwat tegenvallend begonnen. In de achtervolging voldeed Robert Slippens niet aan de verwachtingen en Teun Mulder slaagde er in de kilometer (elfde) niet in zich tussen de top te nestelen. Junior Theo Bos verraste echter met een knappe negende plaats en nam het heft van Mulder over als beste Nederlander. "Ik kon lekker doorrijden", glunderde Bos na zijn succesvolle kilometer (in 1.04.612). De eerste wereldtitel was net als de voorgaande drie jaar voor de Fransman Arnaud Tournant.

Het Sportpaleis was gisteravond maar mager gevuld tijdens de openingsceremonie en de kilometerfinale. Het enthousiasme dat de Tour deze zomer teweeg bracht in de Diamantstad, is bij het pistekampioenschap nog ver te zoeken. De toekomst van het baanwielrennen in de Scheldestad loopt daarmee gevaar. De provincie Antwerpen, eigenaar van het Sportpaleis, dreigt de baan te sluiten als de kampioenschappen teleurstellend verlopen.

Met een regelrechte Belgenmop had Ingeborg Marx (31) de wereldkampioenschappen eigenlijk in de ochtenduren al geopend. In de kwalificatie van het sprinttoernooi vergat de ex-gewichthefster domweg te sprinten. Pas toen ze al binnen moest zijn, zette Marx aan voor de 200 meter. "Ik wil weleens te laat te komen. Ik neem me altijd voor om op tijd te zijn, maar steeds gebeurt er iets waardoor het toch niet het geval is", zei ze ironische genoeg onlangs nog in een interview. Vorig jaar baarde Marx al opzien door tijdens het gewichtheffen op de Spelen haar plas te laten lopen.

Toen de hilariteit over Marx' blunder was weggeëbd, kwamen de mannen in de baan voor hun achtervolgingskwalificaties. Voor Robert Slippens verliepen die teleurstellend. Met de negende plaats schaarde de 26-jarige pistier uit Hoorn zich onverwacht niet onder de semi-finalisten. Verleden jaar kwam de nationaal recordhouder tot een achtste plaats, maar dit jaar bereidde de zesdaagserenner zich onvoldoende specifiek voor om de stijgende lijn door te zetten. "Ik heb me meer gericht op de koppelkoers, want ik verwacht dat we daar meer kans op een topklassering hebben", aldus Slippens.

Vandaag staat naast de achtervolgingsfinale ook de titelstrijd op de olympische sprint op de rol. Voor Nederland komen Bos, routinier Martin Benjamin en coming-man Mulder, die de slotronde voor zijn rekening neemt, in de baan. Sebastiaan Baanders was ook in de race voor een stek in de Nederlandse ploeg, maar hij kampt met een scheurtje in een spier. Hoewel het een team is voor de toekomst, rekent bondscoach Peter Pieters minimaal op een plaats bij de eerste acht. Ook Leontien van Moorsel komt vandaag in de baan. De olympisch kampioene staat voor de schone taak zich te kwalificeren voor de achtervolgingsfinale van morgenavond.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.