De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Nederlandse volleybalsters
winnen eerste duel op EK

door Mascha de Jong

   
 

SOFIA - Tot ieders opluchting konden de armen eindelijk de lucht in van blijdschap. Het Nederlands volleybalteam heeft de eerste overwinning op het Europees kampioenschap binnen. Oekraïne, eerder al in Rotterdam verslagen tijdens het kwalificatietoernooi, werd in de vierde groepswedstrijd in de Bulgaarse hoofdstad Sofia wederom, zij het ditmaal een stuk moeizamer, aan de kant geschoven, 3-2. Door enorm veel absurde uitslagen in de groep van Nederland, is het tot de allerlaatste wedstrijd, vanavond tegen Polen, onzeker of Oranje zich alsnog plaatst voor de strijd om de 5e tot 8e plaats in de kuststad Varna.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Riette Fledderus (Foto: Ronald Hoogendoorn)
De vijfde plaats heeft voor Oranje extra betekenis, omdat de overkoepelende sportbond NOC*NSF de volleybalsters bij het behalen van deze positie de zogenaamde A-status teruggeeft, wat voor het team weer verruiming van de financiële middelen betekent. Voor de echte prijzen wordt overigens ook in Varna gestreden. Italië, Rusland en het gastland hebben zich al geplaatst voor de halve finales. Uit de groep van het Nederlands team zal Polen, Kroatië of Oekraïne zich bij dit drietal voegen.

Oekraïne had zich een uitstekende uitgangspositie voor de kampioenspoule kunnen verwerven door Oranje te verslaan, maar in tegenstelling tot Duitsland, Kroatië en Italië verzuimde het voormalige Oostblokland een vuist te maken tegen de Hollandse wisselvalligheid. Sterker, Oekraïne toonde aan zelf ook niet sterk in de schoenen te staan. Aanvoerster Erna Brinkman: "Oekraïne legde zichzelf de druk op om de halve finales te bereiken. Die spanning uitte zich negatief. Daar weten wij zo'n beetje alles van. Na drie nederlagen konden wij die druk moeiteloos laten varen. Wij zijn nu weer gewoon in staat bij geknoei aan onze zijde rustig te blijven en het een paar punten later weer op te pakken. Dat is het verschil met een paar dagen geleden."

Zo werd ditmaal de slordige 1-0 achterstand in sets gemakkelijk weggewerkt. Oranje kwam zelfs op een 2-1 voorsprong. Middenaanvalster Francien Huurman: "We hadden ook een beetje geluk. Oekraïne maakte halverwege de tweede set enkele domme fouten. Ons spelletje ging steeds beter lopen. Daarna ging het weer op en neer hé, we geven de vierde set zomaar weer weg, maar ja, die wisselvalligheid, daar raken we zo langzamerhand wel aan gewend."

Kwam overigens ook door de basisopstelling, die voor de derde maal deze week gewijzigd werd. Begon bondscoach Angelo Frigoni de eerste twee duels tegen Duitsland en Kroatië met Francien Huurman op de diagonaalpositie, via Hanneke van Leusden, stond in het duel tegen Oekraïne opeens Sandra Wiegers op deze belangrijke aanvalsplek. Huurman: "Het blijft gewoon schuiven, zolang onze vaste speelsters Chaïne Staelens en Maureen Staal door blessures geveld zijn. Het vraagt de nodige aanpassing, maar juist door die wisselingen blijf je heel erg scherp. Je kan je geen veronachtzaming veroorloven op zo'n moment, omdat je anders echt niet meer weet wie waar staat." Brinkman: "Het was daardoor wel een loodzware pot. Je moet constant gefocust blijven. Ik ben dan ook blij dat we de laatste wedstrijd tegen Polen pas 's avonds spelen, dan kunnen we even bijkomen. Want je weet het niet hè, straks moeten we misschien nog wel twee extra duels spelen in Varna. Het kan zo maar. We weten slechts één ding zeker. Vrijdag pakken we het vliegtuig. Alleen de bestemming is nog wat onzeker. Thuis of...?"

Vanavond zullen we het weten.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.