De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Hete avond voor Ajax

door Valentijn Driessen

   
 

NICOSIA - Apollon Limassol in een hoog temp oprollen, hoeft niemand te verwachten van Ajax, vanavond in Nicosia. Niet omdat de ploeg het niet zou willen of kunnen of dat het niet nodig is na de 2-0 voorsprong, een week geleden neergezet in de Amsterdam ArenA. Nee, de temperatuur staat het gewoonweg niet toe. De Ajacieden trainden gisteren om elf uur 's ochtends bij een temperatuur van 35 graden en 's avonds om halftien, tijdens de oefensessie in het stadion, stond het kwik in de thermometer nog altijd tegen de 30 aan. Niet bepaald de omstandigheden om negentig minuten vol gas te geven, hoewel de tropische temperaturen wel de heersende griep in één klap uit de selectie van Ajax verbande.

De Ierse trainer Ronnie Whelan van Apollon Limassol weet dat zijn ploeg evenmin in staat zal zijn om 90 minuten druk op de ketel te zetten. Zelfs al zouden de kwaliteiten aanwezig zijn. Als speler pas je je automatisch aan klimatologische omstandigheden aan. Het tempo ligt lager en in fases moet de tegenstander met tempoversnellingen op de knieën worden gedwongen. Zoals Ajax deed in de tweede competitiewedstrijd in een bijna letterlijk kokende Kuip tegen Feyenoord.

De bewondering van Whelan voor Ajax is groot. Toen de Amsterdamse club als tegenstander in de eerste ronde van de UEFA Cup uit de koker rolde, besloot hij pas in te gaan op de aanbieding van de clubleiding van Limassol. "Zo'n club treffen in Europa is voor iedere trainer een prachtige uitdaging." De Ier is wel realist genoeg om te beseffen dat z'n Europese avontuur met een tegenstander als Ajax ook direct ten einde zal zijn.

"Na een 1-0 nederlaag in Amsterdam had ik misschien anders gepraat; nu is het met een 2-0 achterstand nagenoeg een 'mission impossible' om door te bekeren. Geen schande, al wil ik wel dat we onze huid zo duur mogelijk verkopen. We zullen aanvallender moeten spelen dan in Amsterdam. Ajax hoopt daarop omdat we ruimte zullen weggeven, waar ze wel raad mee weten."

Andere opties om Ajax pootje te lichten, zijn volgens Whelan nauwelijks voorhanden. Maar Olympiakos Nicosia, met de Nederlander Henk Houwaart als trainer, hield het Belgische Club Brugge vorige week op het eiland toch knap op 2-2. Alleen duiken in België inmiddels geruchten op over een 'verkochte' wedstrijd vanwege enkele onnavolgbare beslissingen van een Slowaakse arbiter. Desondanks ziet Brugge af van een officiële aanklacht en denkt het de Cypriotische klus in eigen huis simpel te klaren. Met een Noord-Ierse arbiter valt voor Ajax normaliter weinig te vrezen in de richting van 'omkoping'. Zeker omdat de wedstrijd vanavond vanwege de praatjes extra aandacht zal trekken van de UEFA.

Inmiddels voelt één Ajacied zich als een vis in het water. De Egyptenaar Ahmed 'Mido' Hossam. De 18-jarige international zweet als een otter, maar lacht om de temperatuur. "In Egypte ben ik wel erger gewend. Zelfs met 44 graden gaan we daar het veld op. Gewoon midden op de dag. Natuurlijk is het dan heet, maar omdat het geen vochtige hitte is, hou je het wel uit. En je raakt snel wat kilo's kwijt. Ik moet toch een beetje op mijn gewicht letten."

Hossam past zich in ieder geval razendsnel aan. Omdat hij tijdens de warming-up wat lummelt, krijgt hij een standje van trainer Co Adriaanse. Hij strekt z'n handen niet ver genoeg de lucht in. Als de training vordert tot afwerkvormen, krijgt de Egyptenaar echter de geest. Vanuit allerlei hoeken en gaten weet hij het net te vinden en met een subtiel duimgebaar, laat hij weten dat het goed zit. Hossam staat op scherp. Zoals hij zondag met twee treffers onderstreepte tegen Sparta. Hoewel hij na rust twee mooie kansen liet liggen.

Naast Hossam liet tevens Nikos Machlas zien goed bestand te zijn tegen de hitte. Hij trainde goed, maar heeft zijn plaats in de basis zo goed als verloren. Tegen Sparta hoefde hij zelfs niet warm te lopen, toen bleek dat Ibrahimovic het veld moest ruimen met een dijbeenblessure. Misschien dat Machlas in Nicosia na rust mag opdraven. In ieder geval hopen de Grieks-Cyprioten daar een beetje op, want als Griek wordt Machlas toch een beetje als één van hen gezien.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.