BRUSSEL/ WASHINGTON - Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) verwacht een dip in de groei van de wereldeconomie als gevolg van de terreuraanslagen in de VS. Maar tot een wereldwijde recessie komt het volgens de instelling vermoedelijk net niet.
|
IMF. (Foto: ANP)
|
Alhoewel de VS momenteel in een recessie dreigen te raken, voorziet het IMF voor volgend jaar al weer een plus in de Amerikaanse groei. Europa ontkomt volgens de instelling geheel aan een recessie. Niettemin zal de Nederlandse economie terugvallen van een groei van 3,5% in het jaar 2000 tot 1,4% dit jaar.
Over de hele linie zijn de toch al onder druk staande prognoses verder verlaagd. "De 3,5%-groei voor de wereldeconomie die het IMF voor de aanslagen van 11 september in de boeken had staan, wordt niet gehaald", zei IMF-econoom Kenneth Rogoff gisteren bij de presentatie van de World Economic Outlook (WEO), het halfjaarlijkse spoorboekje van de wereldeconomie van het IMF.
De terreurdaden hebben alle becijferingen van het IMF onzeker gemaakt. Maar volgens de instelling kan de schade toch beperkt blijven, en zal de wereldeconomie in de tweede helft van volgend jaar aan een herstel beginnen.
Het IMF kan alle effecten van de aanslagen nog niet exact becijferen. Veel hangt namelijk af van de vraag hoe snel het Amerikaanse consumentenvertrouwen herstelt. Rogoff noemde "een recessie in de VS op korte termijn een reële waarschijnlijkheid, waardoor Europa en Japan meer op eigen kracht moeten vertrouwen". Het IMF ziet zeker in Europa nog ruimte voor verdere renteverlagingen om de economie te stimuleren.
Voor volgend jaar voorspelt het IMF voor ons land een groei van 2,2%; het Nederlandse Centraal Planbureau gaat overigens uit van 2%. In het voorgaande rapport van het IMF werd Nederland in 2002 nog een groei van 2,9% toegedacht.
Volgens het IMF zal de inflatie in ons land dit jaar uitkomen op 4,9% (een dikke procent meer dan de huidige rentestand) en volgend jaar verminderen tot 2,5%. De werkloosheid zal stijgen van 2,8% vorig jaar tot 3,6% dit jaar en 3,9% in 2002. Daarmee wordt Nederland in plaats van één van de snelst groeiende Europese landen vrijwel hekkensluiter, alleen Duitsland komt met 0,8% nog lager uit. Qua inflatie wordt Nederland dit jaar alleen geklopt door IJsland.
De gisteren gepubliceerde WEO had de inleiding moeten zijn voor de IMF-jaarvergadering komend weekeinde in Washington, maar die is vanwege de aanslagen afgeblazen. Volgende week komen wel de ministers van de zeven grootste industrielanden in Washington bijeen om de boodschap "business as usual" af te geven. Zij verwachten een scherp herstel in de loop van volgend jaar.
De Amerikaanse minister Paul O'Neill (Financiën) denkt dat het op handen zijnde herstel in de VS door de aanslagen enkele maanden achterop is geraakt. Medio volgend jaar zou volgens hem echter weer een groei van 3% mogelijk zijn.
Het IMF is voorzichtiger. De instelling heeft dit jaar voor de VS een groei van 1,3% ingetekend en voor volgend jaar 2,2% (was respectievelijk 1,5 en 2,5%). De eurozone zal volgens het IMF dit jaar 1,8% groeien en volgend jaar 2,2%. Japan krimpt dit jaar 0,5%, en kan volgend jaar op niet meer rekenen dan 0,2% groei.
De prognose voor de groei van de wereldeconomie is voor dit jaar verlaagd van 3,2 tot 2,6% en die voor 2002 van 3,9 naar nu minder dan 3,5%. Volgens adjunct-directeur van het IMF, Anne Kruger, is er pas sprake van een wereldwijde recessie als de gemiddelde groei beneden de 2,5% komt. Dat zou dit jaar dus net vermeden kunnen worden.
Het IMF ziet ook lichtpunten. De rente is behoorlijk verlaagd. Ook is een forse stijging van de olieprijzen uitgebleven. Hierdoor voorziet het IMF dat de rente zowel in de VS als de eurozone volgend jaar net onder de 4% zal blijven.
De ontwikkelingslanden krijgen ook te maken met minder groei, maar hun situatie is toch beduidend beter met 4,3% groei dit jaar en volgend jaar 5,3%. Uiteraard heeft de internationale terugslag gevolgen voor de wereldhandel. Die zal dit jaar met slechts 4% groeien tegenover 12,4% in 2000 en een verwachte 5,7% in 2002.