De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Krachtig herstel Laurus
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse beurs was het gisteren wederom het aandeel van supermarktorganisatie Laurus dat tot de grootste stijgers behoorde. Het bedrijf maakte eerder deze week bekend met drie supermarktformules in plaats van één door te gaan. Die strategische zet mag al enkele dagen op de sympathie van beleggers rekenen. De beurswaarde van de supermarktorganisatie dikte gisteren met 21,1% aan. Aandelen Laurus wisselen inmiddels voor 4,60 van eigenaar.

Analist Sander van Oort van Effectenbank Stroeve wijdde gisteren een rapport aan Laurus. Hij paste zijn beleggingsadvies opwaarts aan van 'verkopen' in 'houden' en gaf het aandeel een koersdoel mee van 5. Van Oort was eerder deze maand nog teleurstegesteld in de halfjaarcijfers van Laurus, maar kan zich vinden in de eerder deze week aangekondigde maatregelen om de resultaten van de supermarktonderneming te verbeteren.

Ook Wessanen stond in de belangstelling van beleggers. De beurskoers van de voedingsmiddelendistributeur steeg met 10,1% naar 9,30. Wessanen kondigde aan 'spoedig' eigen aandelen in te kopen met de opbrengst van zijn Amerikaanse zuivelbedrijven. De onderneming ontvangt $400 miljoen voor de Amerikaanse zuiveltak. Het is nog niet duidelijk of dat hele bedrag gebruikt wordt voor aandeleninkoop. Wessanen zal daarover binnen enkele weken duidelijkheid verschaffen.

Voor veel beleggers lijkt de voedingsmiddelensector een veilige haven in roerige tijden, zoals nu. Toch staat niet iedereen te juichen over een belegging in deze industrie. Analisten van de Belgische zakenbank Dexia delen weliswaar de algemene opinie dat bedrijven in deze sector slechts beperkte schade ondervinden van de groeivertraging in de economie, maar zien wel degelijk enkele donderwolken. Naast Unilever noemt men het onverstandig om aandelen van bierbrouwerijen zoals Heineken en Interbrew te kopen. In de Verenigde Staten is de bierconsumptie de afgelopen maanden al wat teruggelopen en is er een tendens merkbaar naar goedkopere merken. In de biermarkt wordt daarnaast een verdergaande consolidatieslag voorzien. Het aandeel Unilever steeg echter met 2,7% naar 56,95. Heineken won 0,3% op 40,55.

Over het geheel gaf de beurs gisteren een voorzichtig positief beeld te zien. De toonaangevende AEX-index steeg met 1,2% in waarde tot 434,54 punten. De Midkap-index nam met 2,8% in waarde toe tot 385,27 punten. Ook maandag en dinsdag deed de beurs het goed.

Analisten van Theodoor Gilissen Bankiers zijn van mening dat beleggers de beurs nog steeds veel te laag waarderen. Volgens hen zou de AEX-index op dit moment op 643 punten moeten staan. Dat is ruwweg 50% hoger dan het huidige niveau. De Gilissen-analisten berekenen dagelijks een zogeheten 'fair value' van de toonaangevende graadmeter van de Amsterdamse beurs. Die fair value is een waarde die wordt vastgesteld op basis van een mix van winstverwachtingen, dividendrendement en rentestanden.

Van de hoofdfondsen vielen gisteren Aegon, ABN Amro en ASML op. Verzekeringsconcern Aegon heeft van de Chinese autoriteiten toestemming gekregen om met een lokale partner een filiaal op te zetten in het land. Het bedrijf is inmiddels in gesprek met enkele potentiële partners in China. Verwacht wordt dat er volgend jaar een joint venture in het land kan worden opgezet. De koers van Aegon kroop met 1 eurocent omhoog tot 27,31.

ABN Amro moest 0,4% prijsgeven. De bank heeft in Japan de activiteiten op het gebied van Japanse aandelen stopgezet. Daardoor zijn honderd banen vervallen. Een aandeel ABN Amro kost nu 17,27.

Chipmachinefabrikant ASML verloor 7,2% op 12,64. Daarmee was het een van de grootste dalers. Het Duitse Infineon, één van de grotere klanten van het bedrijf, kondigde aan zijn investeringen voor dit en volgend jaar te halveren. Ook AMD, een andere belangrijke klant van ASML, kondigde maatregelen aan. AMD sluit twee fabrieken in de Verenigde Staten.

Baggeraar Boskalis Westminster kon er 2,1% bijschrijven op 34. Analisten van KBC Securities stelden het koersdoel voor het Papendrechtse bedrijf op 42.

Het internationale handelshuis Kühne + Heitz heeft vleesimporteur Peregrine in Heemstede overgenomen. Kühne + Heitz krijgt in eerste instantie 65% van de aandelen. Het resterende belang wordt later overgenomen. Peregrine boekt een jaarlijkse omzet van ongeveer 40 miljoen. De overname had vooralsnog geen positief effect op de koers van Kühne + Heitz. Die moest met 4,7% omlaag tot 16,20.

Het aandeel Fugro kon profiteren van een 'kopen'-advies van ING Barings. De koers steeg daardoor met 3,8% tot 54,10. Fugro is het meest winstgevende ingenieursbureau van Nederland.

Carrosseriebouwer Polynorm zag zijn koers met 22,5% oplopen tot 49,00. Daarmee was het de grootste stijger van de dag. Het bedrijf heeft een grote order binnengehaald van de Amerikaanse autofabrikant Ford. Voor $100 miljoen worden onder meer achterkleppen, voordeuren en assemblage-onderdelen gemaakt.

Ten slotte televisiezender Fox Kids Europe. Het bedrijf liet mooie winstcijfers zien. Ondanks een teruglopende advertentiemarkt stegen de inkomsten uit reclame met bijna 60%. De belangrijkste inkomstenpost voor Fox Kids, driekwart van het totaal, zijn abonnementsgelden. Die stegen met 46%. De Amerikaanse Walt Disney Company is voor 75% eigenaar van Fox Kids Europe. De rest van de aandelen wordt verhandeld in Amsterdam. Daar dikten de aandelen met 5,3% aan tot 12,90.

Richard van de Crommert




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.