De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Pakistan haalt kernwapens
weg van grens Afghanistan

door Charles Sanders

   
 

CHAKLAHLA (Pakistan) - Uit angst voor aanslagen van Taliban-terroristen heeft Pakistan zijn atoomraketten van het type Shaheen I en II, die op mobiele lanceerinrichtingen zijn geplaatst, weggehaald van de luchtmachtbasis Chaklahla bij Islamabad.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Het schild van de Amerikaanse ambassade wordt van het gebouw gesloopt door een Afghaanse demonstrant. (Foto: REUTERS)
De basis ligt zo dicht bij de onrustige grens, dat het voor fundamentalisten van al Qaeda (De Basis, de organisatie van Osama bin Laden, het vermoedelijke brein achter de terreuraanslagen in de VS) een koud kunstje is vanuit Afghanistan toe te slaan en een Derde Wereldoorlog te ontketenen.

De Pakistaanse inlichtingendienst Interservices Intelligence (ISI) houdt rekening met aanvallen op de nucleaire wapens. Naast zelfmoordfundamentalisten, die vermomd als Afghaanse vluchtelingen de grens over zouden willen komen om chaos te veroorzaken, vreest men ook dat aartsvijand India bij escalatie van het conflict zal toeslaan.

Meer waarschijnlijk lijkt het dat de terroristen van al Qaeda zullen proberen het land te infiltreren. Met tienduizenden Afghanen die bij de grenssteden Quetta en Peshawar wachten op toegang tot Pakistan is het niet moeilijk onopvallend mee te liften. Naast het gebrek aan opvangmogelijkheden, is dat de belangrijkste reden dat de grens met Afghanistan voorlopig hermetisch dicht blijft.

Ook het internationale vliegveld van Islamabad is kwetsbaar. De Taliban beschikken over 100 Stinger-raketten, waarmee vanaf de schouder vliegtuigen kunnen worden neergehaald. De wapens werden ooit door de CIA geleverd, toen Afghanistan nog tegen het voormalige Rode Leger vocht.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte gistermiddag bekend dat onder geen enkel beding Osama bin Laden tot het land wordt toegelaten. Daarmee lijkt Islamabad zich alvast in te willen dekken voor het rampscenario dat het Bin Laden lukt onopvallend in de chaos van de vluchtelingenstromen Pakistan binnen te dringen, om zo aan zijn Amerikaanse en Britse achtervolgers te ontkomen.

In één adem liet minister van Buitenlandse Zaken Abdul Sattar weten dat er geen troepen worden ingezet tegen Afghanistan. Omdat veel Pakistani en Afghanen van hetzelfde Pastoe-volk afstammen en niet zelden samen op de fundamentalistische madrasses (Koranscholen) zaten, zou dit tot grote onrust en zelfs muiterij binnen het leger kunnen leiden en dat is het laatste wat de militaire regering op dit moment kan gebruiken.

Over de grens in Afghanistan zijn de Taliban heersers een anti-Amerikaans publiciteitsoffensief begonnen. Nu de eerste paniek voor massale luchtaanvallen is verdwenen en een groot deel van de burgerbevolking de steden heeft verlaten, vond geestelijk leider Mullah Mohammad Omar het tijd zijn tanden te laten zien.

Als dankbaar object koos de Taliban het pand van de Amerikaanse ambassade, al verlaten sinds 1989, ten tijde van de oorlog met de Sovjets. Een menigte van ambtenaren en als burgers verklede militairen stak het gebouw in brand en schreeuwde oorlogstaal.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.