De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Amsterdam brandhaard
zware criminaliteit

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries

   
 

AMSTERDAM - De vanuit Amsterdam opererende zware georganiseerde misdaad speelt een steeds grotere rol in Nederland. Met de huidige opsporingsmethoden blijkt de politie maar geen greep te kunnen krijgen op de steeds omvangrijker wordende groep criminele bendes. De Amsterdamse politie vindt dit zorgwekkend en gaat daarom verschillende maatregelen nemen en de opsporingsmethoden veranderen.

Met name Amsterdamse drugscriminelen spelen een grote rol in de Nederlandse misdaad. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar werd in de regio Amsterdam 20.000 liter chemische afvalstoffen aangetroffen. Dat staat voor de productie van 10 miljoen xtc pillen en het reinigen van 150 kilo cocaïne.

Deze hoeveelheid in de eerste drie maanden was dezelfde als het gehele jaar ervoor. Door het Korps Landelijke Politiediensten wordt de driehoek Utrecht/Amsterdam/Schiphol als het belangrijkste probleemgebied gezien. Zestig procent van alle politie-observaties voor drugstransacties vond vorig jaar plaats in dit gebied. De Unit Synthetische Drugs (USD) ziet de Amsterdamse misdaadscene als één van 's werelds belangrijkste xtc-producenten.

Dit alles blijkt uit het jaarplan 2002 van de Amsterdamse politie, dat volgende week openbaar wordt.

Wat betreft de georganiseerde criminaliteit steekt Amsterdam met kop en schouders boven de rest van het land uit. Vorig jaar liepen er 614 politieonderzoeken om zware criminelen op te sporen. Dat was 23,9% van het landelijke totaal. Rotterdam was tweede met 383 projecten. Dat het de verkeerde kant uitgaat, wijst het Amsterdamse cijfer van de eerste drie maanden uit: 731 onderzoeken.

De politie heeft vorig jaar 100 personen uit de onderwereld ondervraagd en daaruit werd de conclusie getrokken dat het tijd was voor actie. Er heerste angst, bodyguards werden aangetrokken, wapens werden aangeschaft en er stonden namen van criminelen op dodenlijsten. De politie vreesde dat ook onschuldige burgers wel eens slachtoffers konden worden van dit geweld.

De politie wil onder meer dat de rechtbank zich gaat versterken om meer zaken te kunnen behandelen. Zo zijn er ook meer grootschalige recherche-optredens te verwachten om, in politietaal: "criminele nesten" te verstoren.

Opvallend is ook dat wordt gestopt met het jagen op 'draaideurtoppers', de onverbeterlijke, doorgewinterde zware jongens die steeds weer in de fout gaan. Nadeel van deze strategie was namelijk vele dat andere criminelen zich redelijk in de luwte konden bewegen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.