DEN HAAG - Minister Korthals (Justitie) staat niet afwijzend tegenover de invoering van een uitgebreide legitimatieplicht, maar hij wil eerst alle voor- en nadelen in kaart brengen. Over een maand hoopt de VVD-bewindsman met meer informatie hierover naar buiten te komen. Minister Van Boxtel (Integratiebeleid) heeft zich inmiddels al wel voor de invoering van een algehele legitimatieplicht uitgesproken, maar volgens Korthals heeft de D66-bewindsman zijn uitspraken op persoonlijke titel gedaan.
"Dit is nog geen kabinetsstandpunt", aldus Korthals, die zich overigens afvraagt of een uitgebreide legitimatieplicht het middel is om terrorisme te bestrijden. "Doorgewinterde criminelen en terroristen zullen er toch voor zorgen dat zij legitimatiebewijzen op zak hebben", aldus Korthals.
In de Tweede Kamer gaan inmiddels ook meer stemmen op om Nederlanders te verplichten zich vaker te legitimeren. Nu is een Nederlands burger alleen verplicht om zich op het werk en als automobilist te legitimeren. Ook kan de politie iemand vragen een legitimatiebewijs te tonen als hij wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit.
De VVD en het CDA vinden dat de legitimatieplicht moet worden uitgebreid. "Wij pleiten niet voor een algehele legitimatieplicht, maar vinden wel dat een burger zich in meer situaties zich moet legitimeren, bijvoorbeeld als hij zich verdacht gedraagt", aldus VVD-Kamerlid Nicolaï.
Ook D66 voelt er veel voor, maar wil eerst de uitkomsten van Korthals' onderzoek naar de voor- en nadelen afwachten.
De PvdA wilde een paar maanden geleden nog niets van een algehele legitimatieplicht weten, maar inmiddels gaan er ook binnen deze partij stemmen op om dit in te voeren.