De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  BVD onderzoekt
herkomst kalender

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De Binnenlandse Veiligheidsdienst stelt een diepgaand onderzoek in naar de herkomst van de omstreden kalender, die eind mei in Almere is opgedoken. Burgemeester H. Ouwerkerk heeft de BVD en de politie van Almere op de hoogte gebracht van de in Flevoland circulerende kalender, waarover gisteren door De Telegraaf werd bericht.

Woordvoerder Vincent van Steen zei woensdag dat de BVD "de zaak zeer hoog opneemt".

Volgens de BVD moet de afbeelding van het neerstortende vliegtuig bij de wolkenkrabbers en het Vrijheidsbeeld van New York in verband worden gebracht met een toestel van Egypt Air dat op 31 oktober 1999 bij het eiland Nantuckey in de Atlantische Oceaan is gestort.

De spreuk bij de afbeelding zou overeenkomen met de laatste woorden van de co-piloot, die het toestel volgens Amerikaanse luchtvaartautoriteiten door een zelfmoord-aktie liet neerstorten. Arabische bronnen verdenken de Amerikaanse luchtmacht ervan dat het het toestel heeft neergeschoten.

In Almere is in allerijl een recherche-onderzoek gestart. "We zijn geschrokken van de afbeelding in de media. Pas als diepgaand onderzoek is afgerond, zal er helderheid zijn", aldus politie en gemeente gisteren in een reactie.

Dreigtelefoontjes

Het bestuur van de Stichting Islamitische School in Almere distantieert zich van berichten als zou de kalender op en rond de school hebben gecirculeerd. De school kreeg woensdag diverse dreigtelefoontjes. "Het getoonde beeld op de kalender heeft betrekking op het Egyptische vliegtuig dat door de Amerikaanse luchtmacht in de buurt van New York was neergehaald. De tekst boven dit beeld geeft de laatste woorden van de piloot weer. De betekenis daarvan is: heb vertrouwen in Allah", aldus de school in een verklaring.

Een woordvoerder van de gemeente Almere zegt: "We bepleiten dat de school zo open mogelijk is, zodat onze verhouding met de islamieten niet verstoord raakt. Dat is ons veel waard."

In de Tweede Kamer werd gisteren geschokt gereageerd op de omstreden kalender.

"Verschrikkelijk", zegt VVD-Kamerlid Cherribi. De liberaal wil dat Interpol en de Amerikaanse FBI op de hoogte worden gesteld over de makers van de kalender. "De mensen die dit hebben verspreid moeten gepakt worden. Die kalender is een harteloze vorm van propaganda."

"Verbijsterend en afschuwelijk", zegt een geschokt CDA-Kamerlid Verhagen. "Dit is natuurlijk absoluut niet wat wij verstaan onder het overdragen van normen en waarden bij integratie."

Volgens Cherribi is de kalender een regelrechte aanval op de integratie van de moslims. "Dit zijn de vijanden van de moslims. Ze gebruiken een heel scherp beeld om de emoties te veroorzaken", aldus de VVD'er.

De gemeentewoordvoerder weet niet hoeveel kalenders er circuleren op de school en of ze daadwerkelijk in mei werden verspreid. De gemeente heeft Al-Iman verzocht om aangifte te doen bij de politie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.