De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  In ziekenhuis
na overdosis
bloembollen

door Liesbeth Oelen en Marcel Frost

   
 

ZWOLLE - Een wedstrijdje 'zoveel mogelijk gekookte bloembollen eten' voor het V8-televisieprogramma Een rug te ver is in Zwolle voor twee deelnemers geëindigd in het ziekenhuis. De narcisbollen die de twee vriendinnen van 19 en 20 jaar uit Balkbrug en Nieuwleusen achter de kiezen hadden, bleken namelijk uiterst giftig. Het duo werd kort na de bloembollenmaaltijd kotsmisselijk. Met vergiftigingsverschijnselen werden beide bejaardenverzorgster met spoed opgenomen in de Isalaklinieken om hun maag leeg te laten pompen.

De twee vriendinnen waren lekker aan het winkelen in de Zwolse Diezerstraat toen ze werden benaderd om mee te doen aan het televisieprogramma waarbij je 1000 gulden kunt winnen als je de doorgaans zeer opmerkelijke opdrachten vervult. "Ze vroegen of we weleens bloembollen hadden gegeten. We moesten zo snel mogelijk zes gekookte bloembollen opeten. Degene die de bollen het eerst naar binnen had gewerkt, kreeg duizend piek. Ja, en dat was ik", aldus de deelneemster uit Balkbrug.

Haar vriendin uit Nieuwleusen voelde zich al meteen niet goed. "We zijn op een bankje gaan zitten maar waren echt vreselijk beroerd en moesten constant overgeven. Vanaf het Ter Pelkwijkpark waar de opnames plaatsvonden, zijn we naar ziekenhuis de Weezenlanden gestrompeld. We hebben een infuus gekregen en een speciale arts had in een boekje opgezocht dat narcisbollen giftig zijn. Onze maag werd leeggepompt en allebei zijn we ter observatie een nacht in het ziekenhuis gebleven", vertelt de bejaardenverzorgster, die inmiddels weer thuis op de bank zit en zich gisteren nog steeds een beetje dizzy voelde.

De dames hebben het voorval ook bij de politie gemeld. "We vroegen ons af waarvan ze aangifte moesten doen . Ze hebben immers vrijwillig aan het programma meegedaan. De organisatie vertelde hen dat de bloembollen veilig waren en dat ze waren onderzocht door instanties," aldus een politiewoordvoerder. Volgens hem kunnen de slachtoffers nog wel proberen om de programmamakers aan te klagen omdat ze niet juist zijn ingelicht over de bloembollen.

De woordvoerder van tv-zender V8 betreurt dat dit heeft kunnen gebeuren. "We zullen het voorval dan ook zeker niet uitzenden. We overleggen nu met programmaproducent Endemol hoe we dit soort incidenten in de toekomst kunnen voorkomen.

Endemol zegt de zaak in onderzoek te hebben maar weet nog niet waar het mis is gegaan. "Zo is bijvoorbeeld nog onduidelijk waar de bloembollen zijn gekocht", aldus een woordvoerster. "Dit is natuurlijk nooit onze bedoeling geweest. We onderhouden nauw contact met de getroffen deelneemsters", aldus een Endemol-woordvoerster.

De braakverwekkende werking van de bol van de narcis, als gevolg van een gifstof die zij bevat, is wijd en zijd bekend. Tegen het eten ervan wordt al heel lang gewaarschuwd. De narcis behoort tot de familie der 'amarillidaceae'.

Volgens het Nationaal Vergiftigingen Informatiecentrum te Utrecht (een onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het RIVM te Bilthoven) kunnen narcisbollen daardoor heftige maag- en darmproblemen veroorzaken. Dit kan, naast overgeven, eveneens uitmonden in misselijkheid, heftige krampen en diarree.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.