De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Niemand weet waar het nu precies aan schort bij landskampioen
Het raadsel
van PSV

   
 

EINDHOVEN - Er wordt haast een mysterie geschapen. Wat is er mis met PSV? Kenners, burgers en deskundigen op het gebied van de psyche leven zich uit op die vraag. "Voetballen kunnen we. Maar tussen kunnen en willen zit een groot verschil", zo sneed aanvoerder Mark van Bommel zaterdag in Heerenveen een traditioneel thema aan. "Mentaal zit er iets niet goed", concludeerde ook trainer Erik Gerets. "Puur een kwestie van beleving", denkt routinier Ernest Faber.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x352, 14kb)
PSV-speler Ernest Faber tijdens de training voor de ontmoeting met Lazio.
Verdwenen is de ontreddering, de gulle lach traint mee. Maar dat is eigenlijk altijd het geval. Bij elke andere topclub zoefde de trainer nu al in een baan om de aarde. In Eindhoven niet. Daarvoor is de band tussen de voorzitter en de trainer te innig. Daarvoor strookt de toekomstige invulling van het management - Gerets als technisch directeur - niet met een door paniek uitgesproken vonnis. "Dat is het voordeel van PSV", zegt Faber. "Intern wordt er wel over deze vormcrisis gesproken. Maar het heeft geen zin om gek te gaan doen. Daar los je niets mee op."

Ernest Faber (30) loopt lang mee. Staat volgend jaar tien jaar onder contract bij PSV, maar verdient ook een nominatie voor de 'pechvogel van de eeuw-trofee'. Gemiddeld tien wedstrijden per seizoen is bar weinig. Blessures kruisen zijn pad als verkeersdrempels op de Nederlandse wegen. Om doodmoe van te worden. Toch was Faber vorige week zo'n beetje de belangrijkste man in de selectie. Omdat hij nog wel eens met de deuren slaat en zijn stem verheft. Het verwrongen elftal veerde abrupt op tegen Galatasaray. De laatste man ging voorop in de strijd en scoorde zelfs.

"Normaal was het niet. Ik had pas anderhalve week meegetraind. Maar ik ben iemand die er staat als het moet, ook al betrof het meteen een moeilijke wedstrijd. Vanwege mijn ervaring hield ik het vol. Je moet ten eerste zo min mogelijk fouten maken. Daarnaast zorg je dat de organisatie staat en er rugdekking wordt gegeven."

Elementen die drie dagen later in geen velden of wegen te bekennen waren. Faber lag op een brancard, wachtend op enkele hechtingen boven zijn rechteroog. Wijzen naar een gemis aan beleving lijkt op het eerste gezicht makkelijk. Volgens Faber is het een optelsom van kleine dingen, of liever: de aftrek daarvan. "De situatie waarin we begin augustus nog verkeerden min vorm, min vertrouwen, min gevoel = slechte resultaten."

Er wordt ook wel beweerd dat een aantal spelers opzichtig lijdt aan verzadiging, die meestal toeslaat na een lange periode van succes. Onbedoeld voedde Harry van Raaij die suggestie door te stellen dat PSV dit seizoen niet per se kampioen hoeft te worden. Europees succes, een obsessie inmiddels, geniet de voorkeur. Faber, feller: "Verzadiging mag geen rol spelen. Het zijn verdomme bijna allemaal jonge voetballers die nog veel meer prijzen kunnen winnen. Spelers moeten altijd gedreven zijn om in de nationale competitie te presteren. De eredivisie, in mijn ogen een goed niveau, is de basis. Presteer je goed, dan trek je die lijn makkelijker door in de Champions League."

Hij wordt opnieuw opgewarmd voor de confrontatie met Lazio Roma, ook een topclub in verval. Vorige week werd met succes een collectief gevoel van onoverwinnelijkheid gekweekt. "Het heeft te maken met een bepaalde overtuiging die het gros mist. Aan de kwaliteit ligt het niet. We hebben fantastische voetballers in deze groep, maar geen bikkels. Negen van de tien zullen geen schop uitdelen als het moet. Zo reëel moet je zijn. Wanneer we qua arbeid en bevlogenheid minimaal gelijkwaardig zijn aan onze tegenstander, geeft kwaliteit meestal de doorslag. Zo niet, dan kunnen we van iedereen verliezen."

Faber heeft verschillende generaties meegemaakt en trekt de vergelijking. "Koeman, Romario, Van Tiggelen, Van Breukelen: ze waren constant met elkaar bezig. Soms hard tegen hard, maar dat werd na de training altijd weer uitgesproken. De generatie Cocu, Stam, Numan, Jonk, Nilis had dat ook nog. Voetbal is een teamsport. We kunnen het goed doen of helemaal verkeerd, maar we doen het met z'n allen. Vandaar dat het erg belangrijk is dat spelers elkaar blijven corrigeren. Als je dat vroeger niet deed, werd je buiten de groep gezet. Doorgaan of afvallen, je zegt het maar. Keihard, maar tenminste duidelijk. Ik denk dat daar de kern van de zaak ligt."

Lazio Roma kampt in de aanloop naar de wedstrijd tegen PSV met veel blessures. Negen spelers kunnen waarschijnlijk niet ingezet worden in de wedstrijd voor de Champions League morgen in Eindhoven. Ook Jaap Stam is geblesseerd, maar heeft als enige nog kans om tijdig fit te zijn voor de uitwedstrijd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.