De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rodamco North America
werpt beschermingswal op

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Vastgoedfonds Rodamco North America (RNA) heeft 14,7 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven aan een 'onafhankelijke' stichting die de belangen moet beschermen van kleine aandeelhouders en 'andere belanghebbenden'. Daarnaast heeft de club onder leiding van Gerry Egan de rechter gevraagd om de verkoop van een 24%-belang in Rodamco NA door ABP aan het Amerikaanse Westfield Holdings nietig te verklaren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 27kb)
RNA's San Francisco Centre
RNA wil dat de rechter daartoe 'op zo kort mogelijke termijn' een voorlopig getuigenverhoor start. In afwachting daarvan gaat het modder gooien gewoon door.

Door de uitgifte van bijna 15 miljoen nieuwe aandelen (24,6% van het uitgebreide aandelenkapitaal) hoopt RNA tegenwicht te kunnen bieden aan 'het stemmenblok' van Westfield en pensioenfonds ABP, dat na de uitgifte ook ongeveer 24% van de aandelen omvat. "Daardoor komt de beslissing over de toekomst van Rodamco North America in handen van onafhankelijke aandeelhouders", stelden Egan en directeur Tim Koster gisteren tijdens een toelichting in Amsterdam. Waar die beslissing hoort, zeiden de bestuursleden nog net niet.

"De uitgifte van aandelen is bij een vijandige overname in Nederland gebruikelijk", liep Koster alvast maar vooruit op kritiek (die later op de dag inderdaad kwam). De gifpil dient níet om het huidige management van Rodamco NA in het zadel te houden, benadrukte hij, nog voordat Westfield dat beweerde, "maar om het stemgewicht van de aandeelhouders waarmee wij een conflict hebben (Westfield en ABP, red.) te neutraliseren". "Als Westfield namelijk een openbaar bod doet op alle uitstaande aandelen RNA, en een tweederde meerderheid van de onafhankelijke aandeelhouders stemt daarmee in, dan wordt de uitgifte van nieuwe aandelen teruggedraaid", beloofde Koster. "Maar Westfield wil dat niet", stelde de directeur nog eens met klem.

Met een minderheidsbelang van nog geen 24% hoopt Westfield bij RNA de macht te grijpen, hield Rodamco NA de aanwezige pers nog maar eens voor. In een bondige sheetpresentatie zetten Egan, Koster en RNA-bestuurders Adam Metz en Dan Weaver nog eens uiteen waarom 'de propositie' van Westfield voor aandeelhouders RNA een 'slechte' is. Westfield heeft geen goed management, ze hebben beleggers verkeerd ingelicht over de merites van hun plannen, ze willen niet naar de beurs in de VS (erg belangrijk voor de toekomstige creatie van waarde, aldus Egan) en de kosten nemen na de machtsgreep structureel met $10 miljoen per jaar toe.

RNA-bestuurder Metz had ook maar even een sheetje toegevoegd over het 'web van zeggenschap' bij de verschillende onderdelen van Westfield. Frank Lowy is zo'n bestuurder die je niet alleen terug ziet bij Westfield Trust, maar ook bij Westfield Holding en Westfield America Trust. Die laatste is in the States een rechtstreekse concurrent van RNA. Hoe kan Frank Lowy het belang van RNA goed dienen, als hij ook een pet van de directe concurrent op heeft, vroegen de Rodamco-bestuurders zich gisteren eensgezind af. Dezelfde vraag is ook te stellen voor Westfield-bestuurders Peter Lowy en Steven Lowy, bleek uit het sheetje van Metz. Een interessant punt, zal ook De Nederlandsche Bank (DNB) volgens Koster beamen. Willen de Lowy's tot de raad van bestuur van RNA toetreden, dan moet DNB toetsen of de drie voldoende deskundig en betrouwbaar zijn. Ze moeten daartoe een vragenlijst invullen die vervolgens door Rodamco NA aan DNB zal worden toegestuurd. Dan staat de tipp-ex zeker al klaar en zal de vragenlijst hier en daar van een kanttekening worden voorzien? "Wij zullen aan de vragenlijst niets veranderen", aldus Koster desgevraagd." Gaat DNB niet met de benoeming van de Lowy's akkoord, dan kunnen ze niet worden benoemd en moet Westfield op zoek naar een andere oplossing. Aan de gifpil hangt een prijskaartje van ruim Hfl.5 miljoen gulden. De stichting sluit voor de financiering van de aandelen en bijkomende kosten een lening af van ongeveer 120 miljoen (Hfl.264 miljoen). De rente op die lening wordt betaald uit het dividend waarop de aandelen RNA recht geven. Niet meer dan 1% van het aan de stichting uit te keren dividend zal voor die rente (plus de kosten) worden aangewend, aldus Koster: "Méér is niet nodig." De overige 99% van het dividend stelt de stichting ter beschikking aan de vennootschap zelf (RNA). Daardoor blijft verwatering beperkt, aldus Koster.

De stichting heeft volgens Rodamco NA een onafhankelijk bestuur. Het streven is - geheel onafhankelijk, dat spreekt voor zich - "een halt toe te roepen aan de vijandige acties van Westfield Holdings en het voorstel van Westfield om directieleden en commissarissen van Rodamco NA te vervangen door kandidaten van Westfield zelf". De stichting heeft daarbij het recht om nog eens 16,8 miljoen nieuwe aandelen RNA te kopen, mocht dat nodig zijn.

Westfield noemt het besluit om nieuwe aandelen uit te geven een "schaamteloze poging om het management van RNA in te graven ten nadele van álle aandeelhouders". De vastgoedbelegger houdt, waar het gaat om een gepaste reactie, alle opties open, "inclusief juridische stappen".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.