AMSTERDAM - De Nederlandse aardappeltelers zien de weersverwachting de komende dagen met angst en beven tegemoet. De gevolgen voor de oogst van consumptieaardappelen zijn na de regen niet te overzien.
De situatie op het moment is bedreigender dan in het rampjaar 1998, zegt een woordvoerder van Agrico, de coöperatieve organisatie van meer dan 1600 aardappeltelers.
Van de consumptieaardappelen in Nederland is momenteel slechts 5 procent geoogst. Ruim 74.000 hectare grond zit nog vol met aardappelen.
Voor het mislukken van de oogst is niet veel meer nodig. ,,Als het tussen de 5 en 10 mm gaat regenen, een keer in vier dagen, dan kan de oogst worden afgeschreven'', zegt de woordvoerder van Agrico in Emmeloord. Om over nachtvorst maar niet te spreken. ,,Een nachtelijke temperatuur onder nul zou de nekslag betekenen voor de oogst.''
In het rampjaar 1998 was rond deze tijd al bijna de helft van de consumptieaardappelen geoogst. Volgens een woordvoerder van landbouworganisatie LTO Nederland zijn er nu al percelen waar naar alle waarschijnlijkheid geen goede aardappel meer vanaf komt.
In een aantal regio's in Nederland is de situatie kritiek. In het noorden, noordoosten, Zeeland en de Hoeksche Waard is de vrees voor een slechte of verloren oogst het grootst. ,,Maar per regio kunnen er grote verschillen zijn, zelfs op lokaal niveau is ieder perceel anders'', zegt een woordvoerder van LTO.
De oogsttijd voor consumptieaardappelen loopt van begin september tot begin november. Het areaal was dit jaar al gedaald met 10 procent in vergelijking met vorig jaar. Ook was de prognose dat de oogst met 12 procent zou teruglopen. LTO denkt dat dit percentage nu nog verder op zal lopen.
De consument gaat het aardappeldrama waarschijnlijk voelen in de portemonnee. Een woordvoerder van Trade Service Nederland in Amersfoort, inkoper voor supermarktorganisatie Schuitema, voorspelt ,,een hele belangrijke week voor de prijs van aardappelen''.
Op de aardappeltermijnmarkt in Amsterdam, waar aardappelen worden verhandeld die nog moeten worden geoogst, is een lichte prijsverhoging merkbaar. In de afgelopen twee weken is de prijs per honderd kilo gestegen van ongeveer 15 euro naar een slotnotering maandag op 16,90 euro.