AMSTERDAM - De hoofdstedelijke politie beschikt sinds deze maand over belangrijk nieuw bewijsmateriaal tegen de hoofdverdachten van het zogeheten Marionetonderzoek: de van ernstige misdrijven beschuldigde top van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA).
Informanten die zelf uit de taxiwereld afkomstig zijn, hebben de recherche veel nieuwe informatie verstrekt, die volgens justitie de verdenking dat de TCA-top heeft deelgenomen aan een criminele organisatie, gedetailleerd onderbouwt. In politiekringen wordt van 'een belangrijke doorbraak' in het onderzoek gesproken.
Het gaat volgens justitiebronnen om twee tipgevers, onder wie een oud-bestuurslid van de TCA, die de recherche tijdens dagenlange verhoren op het spoor van mogelijke financiële malversaties en geweldpleging door de TCA-top hebben gezet.
Zo zou het spaarfonds waarin Amsterdamse taxichauffeurs maandelijks honderd gulden storten voor een nieuwe mobilofooncentrale, voor andere doeleinden zijn misbruikt.
"Dit waren precies de getuigen op wie we zaten te wachten", aldus een bij het onderzoek betrokken rechercheur. "We wisten al dat er veel mis is binnen het Amsterdamse taxibedrijf. Maar met de informatie die ons nu is aangedragen, kan de beerput helemaal worden geopend."
Witwassen
De nieuwe verklaringen zijn vooral belastend voor de hoofdverdachten in het Marionetonderzoek, de TCA-bestuursleden Hans J., Bub van G. en TCA-directeur Dick G.
Zij zouden volgens de getuigen bedenkers zijn van financiële constructies waarmee Amsterdamse taxichauffeurs geld uit de zakken wordt geklopt. Volgens justitie beschikt het verdachte drietal over geheime rekeningen op Cyprus, die werden gebruikt voor het witwassen van miljoenen guldens.
Eind februari van dit jaar werden J., Van G. en G. al door de politie aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, het aanzetten tot openlijk geweld, oplichten en frauderen bij de uitgifte van taxivergunningen. Ondanks het strafrechtelijk onderzoek bleven de drie hoofdverdachten gewoon in functie.
Wantoestanden
Tot grote ergernis van veel taxichauffeurs bleken de kosten voor hun rechtsbijstand, geschat op zo'n honderdduizend gulden, te worden betaald uit de TCA-kas. Ook trachtte TCA-directeur Dick G. na zijn arrestatie zijn jaarsalaris te verhogen van 180.000 naar 220.000 gulden.
Volgens justitiebronnen werd de ergernis over de wantoestanden binnen het Amsterdamse taxibedrijf zo groot, dat de twee informanten besloten de politie een handje te helpen.
Er zouden meer taxichauffeurs op het punt staan naar de recherche te stappen. Naast tips over mogelijke witwasconstructies is de recherche ook meer te weten gekomen over de 'divisie geweld' binnen de TCA. Daarbij wordt gedoeld op een groep vechtersbazen - freefighters - die door het TCA-bestuur is ingehuurd als bodyguard.
Intimidatie
Volgens de getuigen zouden deze 'beveiligers' zich in opdracht van twee hoofdverdachten schuldig maken aan verregaande intimidatie en mishandeling van taxichauffeurs.
Volgens justitie houden de nieuwe ontwikkelingen in het Marionetonderzoek wel in dat de strafzaak tegen de hoofdverdachten langer op zich laat wachten omdat het onderzoek nu extra tijd in beslag neemt. |