DEN HAAG - De overheid staat oogluikend toe dat er honderden illegale kinderen op de basisscholen in de grote steden van ons land zitten. Hoewel de scholen de gegevens van de kinderen doorgeven aan de gemeenten en het rijk, wordt hier verder niets mee gedaan.
De informatie wordt in ieder geval niet gebruikt om gezinnen op te sporen, die illegaal in ons land verblijven.
Niet klikken
Directeur F. van Os, directeur van protestants-christelijke basisschool De Ontmoeting in Den Haag: "Het is niet aan de scholen om dit op te lossen. Wij gaan niet klikken. Ieder kind heeft recht op onderwijs. Dat is bij wet geregeld."
Zij vervolgt: "Bovendien zijn de gegevens van de kinderen bekend bij de gemeenten. Die kunnen daaruit echt wel het een en ander opmaken."
Het schoolhoofd is ervan overtuigd dat een gedegen onderzoek naar de hoeveelheid illegale kinderen op basisscholen de politiek zal doen schrikken. "Je hoort zoveel verhalen. Een zus, die met haar kinderen overkomt uit Suriname en vervolgens in Nederland blijft. Die kinderen gaan dan met hun neefjes en nichtjes mee naar school. En daar wordt niets tegen gedaan," aldusVan Os.
Verantwoordelijk
"Wij moeten ervoor zorgen dat alle kinderen in Den Haag onderwijs krijgen. Het Rijk is verantwoordelijk voor het illegalenprobleem", meldt een woordvoerster van de gemeente Den Haag. Zij bevestigt dan ook dat de regeringsstad niets doet met de leerlinginformatie die de scholen doorgeven.
Een woordvoerster van de gemeente Rotterdam vertelt hetzelfde verhaal. "De scholen melden de illegale kinderen bij ons aan. Dat zijn er zeker 100 tot 200, maar wij doen niets met die informatie. Deze kinderen hebben evenveel recht op onderwijs als de andere leerlingen."
Een woordvoerster van het ministerie van Justitie in Den Haag meldt echter dat het juist wel een taak is van de gemeenten om uit te zoeken wie er illegaal in ons land verblijven.
"We spreken hier over gedelegeerde taken. De gemeenten moeten het landelijke beleid uitvoeren. Als er het idee heerst dat een gezin illegaal is, moeten zij contact opnemen met de eigen vreemdelingenpolitie. Die regelt het dan verder." |