ALKMAAR/ DEN HAAG - Medewerkers van de circa 1100 openbare bibliotheken in ons land blijken dagelijks aan ernstige fysieke belastingen te worden blootgesteld, waardoor velen regelmatig kampen met rug-, knie- en elleboogklachten. Belangrijkste oorzaak vormen de te hoge en te lage boekenplanken, waardoor men regelmatig moet rekken en bukken wat zorgt voor de lichamelijke ongemakken.
|
Het veelvuldig bukken en strekken van bibliotheek-medewerkers bij het plaatsen van boeken op hoge of lage boekenplanken levert veel fysiek ongemak op. Personeelsleden worden vooral getroffen door rug-, knie- en elleboogklachten. (Foto: MARTIN MOOIJ)
|
Onderzoek door de werkgeversvakvereniging WOB, de Arbo-dienst en het ministerie moet leiden tot een plan van aanpak en verbetering van de arbeidsomstandigheden. Hierbij wordt onder meer gedacht aan het verwijderen van de onderste en bovenste boekenplanken.
Ervaring bij bibliotheken waar dit al is gebeurd leert dat de lichamelijke belasting aanzienlijk is verminderd.
Desalniettemin spreekt de WOB van een ingrijpende maatregel en dat heeft vooral te maken met het feit dat veel bibliotheken in de problemen zullen komen door gebrek aan ruimte. Doordat de kasten kleiner worden, zullen er meer nodig zijn om alle boeken te kunnen presenteren. Nu al zitten de meeste bibliotheken vol.
Het gebrek aan ruimte is volgens een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse bibliotheken in het verleden al eens de reden geweest om een plan om boekenplanken schuin te plaatsen, waardoor bezoekers zonder nekklachten de titels konden bekijken, te laten varen.
Hoeveel medewerkers van bibliotheken met lichamelijke klachten kampen door het veelvuldig bukken en rekken wil de WOB niet kwijt.
De onderzoekgegevens moeten nog ter inzage worden gegeven aan de leden van de werkgevers organisatie. Dat gebeurt binnenkort tijdens een ledenvergadering.