De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  PSV gevierendeeld in Heerenveen
   
 

HEERENVEEN - Zalig in de Champions League, zielig in de eredivisie. Ajax en Feyenoord hoeven voorlopig niet te rekenen op PSV. De hoopgevende zege op Galatasaray bleek niet meer dan een oprisping. Ontluisterend was daaropvolgend de nederlaag (4-1) tegen Heerenveen. PSV is terug te vinden in het vervloekte rechterrijtje, verloor al drie van de zes wedstrijden en bezit inmiddels ook de meest gepasseerde achterhoede van Nederland.

Moederziel alleen sjokte Mark van Bommel naar het vak waarin Eindhovense supporters met bijna wanhopige armgebaren vroegen om een teken van betrokkenheid. De aanvoerder keek stuurs richting spelerstunnel, waarin de rest al nagenoeg verdwenen was. Hij kreeg ze niet meer mee. Veelzeggend. En een levensgroot contrast met de collectieve beleving die zich eerder in het Gelredome meester had gemaakt van PSV.

De lekkage is dus allerminst verholpen, een gevoel dat Erik Gerets overigens woensdagavond al deelde met de media. Hij weet schijnbaar hoe diep het zit. PSV blijft erg kwetsbaar, getuige zijn beschouwende woorden. "Vorig seizoen waren we altijd in staat om een wedstrijd in de eerste twintig minuten gedecideerd naar ons toe te trekken."

Groot verschil met die vervlogen heerschappij is dat PSV dit seizoen doorlopend op achterstand komt, het duel met Fortuna Sittard (3-0) uitgezonderd. "Een topclub moet dan ook de kracht hebben om terug te komen", vindt Van Bommel. Die kracht ontbeert PSV momenteel, vooral omdat een meerderheid van de B-keus het hoge niveau (nog) niet haalt.

In Heerenveen rammelde de verdediging aan alle kanten. Ivica Kralj moet keeper Ronald Waterreus vervangen, maar pakt nooit een beslissende bal, zet de organisatie bij spelhervattingen zonder visie neer en zorgt communicatief voor ruis op de lijn. Zo trapte Jürgen Colin een vrije bal wild over de achterlijn omdat hij niet of nauwelijks werd gecoacht en kwam Wilfred Bouma bijna met Kralj in botsing toen er geen duidelijkheid was over de vraag wie de diep gespeelde bal zou verwerken. Patrick Lodewijks is volledig hersteld en zit weer op de bank. Afgelopen dinsdag prees Gerets de routinier opeens met ferme taal de hemel in. Waarom dan niet kiezen voor betrouwbaarheid als je immers weet wat je in huis hebt?

Yuri Nikiforov keerde evenzeer terug in de basis, maar is zonder Kevin Hofland verworden tot een onrustzaaier die wel erg vaak de verkeerde keuzes maakt. De rentree van Ernest Faber werd bejubeld, zeker na zijn karaktervolle en doeltreffende optreden in Arnhem. Zaterdag viel hij al snel uit met een hoofdwond. Van de onzekere invaller Colin kan niet verwacht worden dat hij het goede voorbeeld geeft. Aan de linkerkant zoekt ook Bouma naar zijn vorm en centrumverdediger Eric Addo had opbouwend geen inbreng.

"De opbouw was de grootste aderlating die ik heb gezien in mijn elftal", bevestigde Gerets. Van Bommel bracht een nuance aan in de stelling van zijn coach. "Daar mogen we ons niet achter verschuilen. Als de opbouw slecht is, moeten ze die bal naar voren schieten en dan zoeken de aanvallers het verder maar uit." Arnold Bruggink en Mateja Kezman vonden elkaar op het sappige veld evenwel minder makkelijk dan voorheen; dan is alleen een gezonde dosis werklust ook niet meer voldoende. En Adil Ramzi en Dennis Rommedahl speelden veel te plichtmatig. Bal aannemen, even dreigen en weer terugleggen. Telkens weer. Beide vleugelspelers weigerden via een individuele actie langs hun bewakers te glijden en werden zo uitermate voorspelbaar.

Meestal is Hofland de centrale man die doorschuift en een beslissende meerderheid in de balcirculatie creëert. De bepalende spelers van Heerenveen - Arek Radomski, Jeffrey Talan, Daniël Jensen en de hangende rechterspits Mika Nurmela - namen nu gretig het middenveld in handen. Dit tot afgrijzen van Johann Vogel en Van Bommel. Het duo liep kenmerkend genoeg tegen een gele kaart aan voor een puur uit irritatie geboren overtreding.

Gevolg van alle tekortkomingen is dat PSV door persoonlijke fouten aan de lopende band doelpunten incasseert. De eerste kwam voort uit een te risicovolle pass van Addo, waarmee hij Bruggink in de problemen bracht. Bij de tweede was Nikiforov een wandelende tak vergeleken bij Romano Denneboom (kopbal uit vrije trap Nurmela). Zeldzaam geklungel op de achterlijn van eerst Bouma en vervolgens Vogel bracht de afgeslagen aanval van Heerenveen weer op gang (3-1 Jensen) en het slotakkoord mocht in alle rust worden voorbereid (Allbäck) en afgemaakt (Nurmela): 4-1.

"Niets op af te dingen. Heerenveen was een stuk scherper, beter en alerter", gromde Gerets. "Dit is ook voor mij een grote verrassing. Het zijn dezelfde jongens die woensdag in een wedstrijd op het scherpst van de snede nog alles konden geven. Nu was het precies andersom. Heerenveen speelde weliswaar een prachtwedstrijd, maar dat is niet mijn pakkie-an."

Heerenveen - PSV 4-1 (2-1).

13. Allbäck 1-0, 27. Denneboom 2-0, 39. Rommedahl 2-1, 62. Jensen 3-1, 66. Nurmela 4-1. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 14.000. Gele kaart: Nurmela (Heerenveen), Vogel, Van Bommel (PSV).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.