De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ajax-jubileum zonder glans
   
 

Zeven minuten later verdubbelde Hossam de score nadat Ibrahimovic een schitterende voorzet van Van der Meijde op de paal kopte, 2-0. In de 25e minuut was het allemaal over bij Ajax - De duizendste zege sinds de invoering van het betaalde voetbal en na ruim een jaar weer eens aan de leiding van de KPN Eredivisie. Nee, toch gingen de ruim 32.000 toeschouwers in de Amsterdam ArenA niet uit hun dak. Slechts een beschaafd applaus klonk op na de terechte 3-0 overwinning van Ajax tegen Sparta. Het publiek heeft het huidige Ajax nog niet in de armen gesloten. Daarvoor liggen de amusementscijfers te laag.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Rafael van der Vaart geeft opnieuw het goede voorbeeld. vooraf.
De trainer fungeert trouwens nog steeds als kop van jut, al beperkten de hatelijke spreekkoren aan het adres van Co Adriaanse zich voornamelijk tot de harde kern van de Ajax-supporters. Deze riepen zelfs na een half uur spelen - tussenstand 3-0 voor Ajax na twee treffers van Ahmed Hossam en een van Rafael van der Vaart - dat 'Co moest oprotten'. En gedurende lange tijd betoonde zij hun liefde aan in hun ogen èchte Ajacieden als Frank Rijkaard en Aron Winter. Beiden niet toevallig op de loonlijst bij het bezoekende Sparta. Het zal Adriaanse pijn hebben gedaan en hij weigerde na afloop commentaar te leveren op datgene wat van de tribunes rolde.

Het lijkt er op dat de oefenmeester een op voorhand verloren gevecht voert. Hij zal nooit populair worden; zelfs niet als hij Ajax kampioen maakt. Geen gewaagde stelling. Niet wat betreft de populariteit van Adriaanse, maar wat een landstitel voor de Amsterdammers betreft. Het is allemaal niet groots bij Ajax, maar wel effectief.

De wedstrijd tegen Sparta ging na 25 minuten bij een 3-0 voorsprong op slot. De zwaar gehavende Rotterdammers waren niet in staat een voet tussen de deur te krijgen. Met het verlies van 9-0 van vorig seizoen in het achterhoofd, waren de Spartanen al blij dat Ajax slordig met de kansen omsprong, het tempo terugschroefde en speelde om heel te blijven voor de return tegen Apollon Limassol, donderdag op Cyprus. Dat lukte niet helemaal, want Zlatan Ibrahimovic kreeg een knietje op het bovenbeen en werd vervangen door Richard Knopper. ,,Ik denk toch op tijd fit te zijn voor Limassol", aldus de Zweed.

Adriaanse: ,,Wij hebben de wedstrijd tegen Sparta op twee manieren gecontroleerd. Zoals in de eerste helft en zoals na rust." Ajax nam na het eerste speldeel dus heel bewust gas terug. ,,De 3-0 was voldoende en de trainer vroeg ons de wedstrijd in eerste instantie te controleren en alleen te gaan voor de vierde treffer als de mogelijkheid zich voor zou doen", aldus Andy van der Meijde. ,,Waarom moet Ajax altijd het spel maken? We lieten het initiatief aan Sparta, maar dat kon weinig uitrichten. Wij kregen wat kansen, maar wisten ze niet te benutten."

De rechtsbuiten is trouwens razendsnel hersteld van een operatie aan zijn meniscus eind augustus. ,,Ik was er zelf verbaasd over. Zowel wat betreft het herstel als m'n basisplaats tegen Sparta." Overigens speelde Van der Meijde als buitenste middenvelder in het 4-4-2-systeem van Ajax. ,,Het is niet wat ik gewend ben vanuit de jeugd. Toch lukt het me wel die positie in te vullen, al vraagt het fysiek veel van je. Eigenlijk kom ik na de operatie fysiek iets te kort, waardoor af en toe de kracht ontbreekt voor de actie. Met veel spelen hoop ik dat te verhelpen."

Veel spelen doet ook Aron Winter weer sinds zijn jaar op de bank bij Ajax. Alleen is het te veel gevraagd voor de routinier om Sparta in zijn eentje op het juiste spoor te houden tegen Ajax. Hoewel hij middels een uitstekende steekpass Danny Koevermans in de zevende minuut vrij voor doelman Fred Grim zette. De goalie redde echter knap. Na elf minuten verdedigde Winter te knullig en gaf hij Rafael van der Vaart de kans de openingstreffer te maken.

Sparta toen Cristian Chivu zijn afstandschot slecht verwerkt zag worden door doelman Frank Kooiman en Hossam er opnieuw als de kippen bij was om 3-0 te scoren.

Ajax - Sparta 3-0 (3-0).

11. Van der Vaart 1-0, 17. Hossam 2-0, 25. Hossam 3-0. Scheidsrechter: Van Dijk. Toeschouwers: 32.388. Gele kaart: De Cler (Ajax), Goossen (Sparta).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.