De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Sjaron buigt voor druk VS

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De Israëlische premier Ariel Sjaron is gisteravond laat onder druk van de Verenigde Staten alsnog door de knieën gegaan en heeft minister van Buitenlandse Zaken Sjimon Peres toestemming gegeven te gaan praten met de Palestijnse leider Jasser Arafat. Die ontmoeting zou mogelijk al vandaag kunnen plaatsvinden, zo meldde de Israëlische radio.

Eerder had Sjaron een voor gisteren gepland onderhoud tussen Peres en Arafat verboden omdat de Palestijnen zich niet hadden gehouden aan zijn voorwaarde van 48 uur absolute rust. Maar diplomatieke druk vanuit Washington en een dreigende kabinetscrisis dwong Sjaron alsnog in te binden.

De VS doen er alles aan de Arabische landen niet voor het hoofd te stoten. Washington wil zoveel mogelijk landen in het Midden-Oosten in de coalitie tegen terrorisme te betrekken voordat er een aanval wordt gedaan op Afghanistan.

Het zoveelste veto van Sjaron over een ontmoeting van Peres met Arafat irriteerde niet alleen de Verenigde Staten, maar dreigde ook voor een scheuring in het Israëlische kabinet van nationale eenheid te zorgen.

Peres, die zich door Sjaron als een klein kind behandeld voelt, zinspeelde er gistermiddag tijdens een vergadering van zijn Arbeiderspartij nog op dat hij uit de regering zou stappen. Premier Sjaron zal echter ook moeten aanschuiven bij de rechterkant van zijn kabinet. De ultra-orthodoxe Shas-partij zegt op te stappen als er wél een ontmoeting komt tussen Peres en Arafat.

Sjaron staat onder grote druk van de VS om in ieder geval tot een vorm van overeenkomst te komen met Arafat. Rust in Israël en de Palestijnse gebieden maakt het voor Washington eenvoudiger Arabische partners te vinden voor de coalitie in de strijd tegen het internationale terrorisme.

Peres vindt dat naar Washington geluisterd moet worden, al is het maar als dank voor de jarenlange Amerikaanse steun voor zijn land. Niet iedereen is daar echter van overtuigd. De minister van Arbeid, Sjlomo Benirizi (Shas), zei gisteren "dat Amerika ook niet met Bin Laden praat. Waarom zouden wij dan wel met onze eigen Bin Laden (Arafat, red.) moeten overleggen?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.