De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Britten slaags met Afghanen
EERSTE SCHOTEN GELOST

Van onze speciale verslaggever

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (250x214, 11kb)

ISLAMABAD - Militairen van het Britse elite-onderdeel Special Air Service (SAS) maken jacht op Osama bin Laden rond de stad Palalam, ten zuiden van Kaboel. Afgelopen vrijdagnacht werd er voor het eerst geschoten tussen de Engelse commando's en Taliban-krijgers. Daarbij zouden geen gewonden zijn gevallen. De SAS is Bin Laden op het spoor gekomen na informatie van de Afghaanse Noordelijke Alliantie en de Engelse inlichtingendienst MI6, die agenten in Afghanistan heeft gestationeerd in de strijd tegen drugssmokkel. Dat melden bronnen rond het hoofdkwartier van de SAS in het Engelse Hereford en de Britse ambassade in Islamabad.

Het is voor eerst sinds de afkondiging van operatie 'Infinite Justice' dat er gevochten zou zijn tussen de Taliban en de bestrijders van het internationale terrorisme. Hoewel de Amerikanen en de Engelsen hebben gezegd dat zij tijdens deze nieuwe oorlog geen persbriefings over militaire operaties zullen geven, past de actie zoals die nu in Afghanistan zou plaats vinden precies in de strategie van de SAS.

Beste

De Special Air Service werkt traditioneel nauw samen met de inlichtingendienst MI6. Dat gebeurde eerder tijdens de Falklandoorlog, de Golfoorlog tegen Irak en de strijd tegen de terroristen van de IRA. De SAS opereert vanuit haar hoofdkwartier Stirling Lines genoemd naar de oprichter tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hereford en geldt als verreweg de beste 'special forces' van de wereld.

Elke SAS-squadron beschikt over een Counter Terrorism Team (CT) en een Counter Revolutionary Warfare Wing (CRW).

De mannen vrouwen komen binnen de SAS-gelederen niet voor vanwege de zeer strenge fysieke selectie die in de Schotse hooglanden plaatsvindt zijn gespecialiseerd in strategische sabotage en het afluisteren en vernietigen van vijandelijke communicatieverbindingen. Ze zijn bewapend met 9 mm pistolen van het merk Glock of Browning en Heckler&Koch pistoolmitrailleurs.

Tijdens de Golfoorlog groeven SAS-eenheden zich maanden voor de strijd op de grond echt losbarstte, in gangen in de Iraakse woestijn in. Met laserapparatuur leidden zij de eerste aanvallen van Tornado-bommenwerpers en F16-straaljagers naar de Iraakse doelen. Later, toen Saddam Hoessein Israël in het conflict probeerde te betrekken door Scud-raketten te lanceren richting Tel Aviv, vernietigden SAS-patrouilles tientallen mobiele lanceerinichtingen.

James Haldick, oud-SAS militair, denkt dat zijn voormalige kameraden onmiddellijk na de terreuracties in New York en Washington naar Afghanistan zijn overgevlogen.

"Dat is de manier waarop de SAS werkt," aldus Haldick. "Squadrons zijn klaar om binnen vier uur te vertrekken. Ze worden met Tristar-straalvliegtuigen van hoogten tot 12.000 meter gedropt, compleet met zuurstofmasker of drukpak. Pas op 1200 meter openen ze hun parachutes, zo krijgen ze geen last van frostbite en heeft de vijand op de grond niet de tijd hen met infraroodkijkers op te sporen."

Net als het Britse leger zwijgt de Taliban over de gebeurtenissen dit weekeinde. Wel kwamen berichten Pakistan binnen dat Bin Laden "zoek" zou zijn en dat hij "op een paard de bergen in was gereden".

De terrorist wordt 24 uur per dag omringd door zijn El Qaeda-zelfmoordgarde, fanatici afkomstig uit Libië, Jemen, Saoedi-Arabië, Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten. Die zijn bereid hun leven te geven voor Bin Laden.

"Maar de geschiedenis van de SAS leert dat zij minstens zo ver gaan", vertelt James Haldick. "Zowel tijdens de Falklandcrisis als in de Golfoorlog verloren onze patrouilles tientallen mensen. De Amerikanen hebben geprobeerd met hun Delta Force een kopie van de Special Air Service te maken. Maar als het erop aan komt, is het nog steeds de SAS die er als eerste op af moet. In de Golfoorlog en ook nu in Afghanistan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.