De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Pakistan zoekt steun bevolking

door Charles Sanders

   
 

ISLAMABAD - Ondanks het beëindigen door de Verenigde Staten van het economische en militaire embargo tegen Pakistan en India, drie jaar geleden afgekondigd na atoomproeven van beide buurlanden, is er nog steeds veel verzet tegen de steun van president Pervez Musharraf aan Washington.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 31kb)
In de Pakistaanse stad Rawalpindi moeten nationalistische billboards de bevolking overtuigen van het gelijk van de regering. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Uit een enquête door de grootste krant van Pakistan blijkt dat 62 procent van de bevolking niets ziet in een westerse oorlog tegen Afghanistan om Osama bin Laden en zijn terroristenleger uit te schakelen. De meeste Pakistani menen dat Washington hen misbruikt om Kaboel een lesje te leren, waarna de Amerikanen hun masker weer zullen afdoen en, als weleer, "vijanden van de islam blijken".

Toch was het de afgelopen twee dagen relatief rustig aan de lange onherbergzame grens met Afghanistan en in de vluchtelingenkampen rond Peshawar. In Quetta, slechts tientallen kilometers verwijderd van het Taliban-hoofdkwartier Kandahar, organiseerden moslimleiders zaterdag een grote demonstratie, maar er vielen geen slachtoffers zoals afgelopen vrijdag in Karachi.

Neergehaald

Wel werd uitbundig de claim van de Taliban gevierd dat een onbemand Amerikaans spionagevliegtuigje met luchtafweergeschut zou zijn neergehaald. "De eerste klap is de onze", scandeerden enkele duizenden Kaboel-sympathisanten. Het toestel, een op afstand bediend minivliegtuig met geavanceerde infraroodcamera's en computers onder de vleugels, kwam neer in de bergen van Kotal Rabat, vier kilometer van de stad Samangan in het noorden van Afghanistan.

Marcel van Soest, de Nederlandse coördinator van Artsen zonder Grenzen: "Er lijkt sprake van enige stabilisering, ook in het grootste vluchtelingenkamp Jalozai was het dit weekeinde rustig. Maar de situatie verandert van uur tot uur. Wij gaan door met ons werk, de komende dagen hopen we veertien nieuwe artsen en verpleegkundigen, onder wie enkele Nederlanders, te kunnen inzetten. Wij blijven zolang we het hier verantwoord achten."

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Abdul Sattar, en president Musharraf doen er alles aan de bevolking 'om' te krijgen en te overtuigen dat de beste keuze is gemaakt door met de Amerikanen in zee te gaan.

Matiging

Ook Tariq Aziz, een belangrijke adviseur van president Musharraf, leverde hieraan gisteren een bijdrage. "Pakistan wil burgerslachtoffers onder de Afghaanse bevolking voorkomen", aldus de adviseur, die uitlegde dat de beslissing de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme te steunen, voortkomt uit de Pakistaanse wens de Amerikanen tot matiging te kunnen overreden.

Minister Sattar verklaarde op een openbare bijeenkomst dat een delegatie uit Washington hem op de hoogte zal stellen wat Amerika naast het verstrekken van inlichtingen, openstelling van het luchtruim en het beschikbaar stellen van militaire bases precies verwacht van Pakistan. "Maar het belang van ons land en ons volk zal altijd op de eerste plaats komen", aldus Sattar.

In de grote steden van Pakistan worden door de lokale bestuurders reclameborden geplaatst met foto's van de 'helden van de islamitische republiek.' Piloten die eind jaren zestig streden tegen de Indiase luchtmacht en helden uit eerdere oorlogen prijken daar naast een afbeelding van president Musharraf. In Rawalpindi, stad die vorige week nog het toneel was van heftige onlusten, bekeken de Pakistani het publiciteitsoffensief gelaten.

"We willen geen oorlog en moeten al helemaal niets van de Amerikanen heben", aldus Abdul Kahn, een 41-jarige huisarts. "Maar sinds 1998 werden we door de rest van de wereld geïsoleerd, vanwege ons nucleaire programma. De economie is sindsdien een puinhoop, de armoede schrijnend, de vooruitzichten hopeloos. Als daar een einde aan kan komen door ons aan te sluiten bij de rest van de wereld in de strijd tegen het internationale terrorisme, is dat onze enige keuze."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.