De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VS geloven niets van verdwijning Bin Laden

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Het Witte Huis gaat door met de voorbereidingen van een anti-terreuraanval op Afghanistan en gelooft helemaal niets van de beweringen van het fundamentalistische Taliban-regime dat topterrorist Osama bin Laden spoorloos is verdwenen.

De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld noemde de Taliban-verklaring gisteren 'domweg ongeloofwaardig'. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell herhaalde dat de ontmanteling van Bin Ladens terreurnetwerk de eerste doelstelling is van de oorlog tegen het terrorisme. Powell: "Het gaat niet alleen om Bin Laden, maar om duizenden terroristen."

Tegelijkertijd verklaarde Powell dat een 'omvangrijke zet' niet ophanden is. "Ik geloof niet dat we op dit moment een grootschalige oorlog moeten overwegen", aldus de bewindsman. Ook Rumsfeld probeerde de verwachting van snelle, harde reactie te temperen: "Met het afvuren van een paar kruisraketten komt geen eind aan het terrorisme, dit is een campagne van lange adem."

De VS-regering houdt zich op de vlakte over de voortgang van de intensieve jacht op Bin Laden, maar afgelopen weekeinde werd bekend dat de vermoedelijke schuilplaats van de terreurchef zou zijn achterhaald door agenten van de Britse geheime dienst MI6. Het vermeende meesterbrein achter de aanslagen in New York en Washington, zou ondergedoken zijn in het desolate noordoosten van Afghanistan, nabij de stad Jalalabad bij de grens met Pakistan. Dit heeft de Britse premier Tony Blair naar verluidt vorige week al tijdens zijn bezoek aan Washington laten weten aan president George W. Bush.

Document

De Amerikanen zullen binnenkort het bewijsmateriaal tegen Bin Laden bekendmaken aan de bondgenoten. "In de nabije toekomst zijn we in staat een document te produceren waarin zijn betrokkenheid bij de aanslagen uit de doeken wordt gedaan", zo verwacht Powell.

De minister ontkende berichten dat Saoedi-Arabië geen toestemming geeft voor het gebruik van de Prins Sultan-luchtmachtbasis bij het lanceren van aanvallen. "Er is zeer positief gereageerd op onze wensen", aldus Powell. Een militaire operatie kan ernstige vertraging oplopen bij het dwarsliggen van de Saoedische regering.

Tot de Amerikaanse slagkracht in de Golfregio behoren B-52 en B-1 'Lance' bommenwerpers alsmede B-2 Stealth-toestellen en U-2 spionagevliegtuigen. Defensieminister Rumsfeld bevestigde dat de VS het contact zijn kwijtgeraakt met een onbemand spionagetoestel dat door de CIA bij de anti-terreuroperatie is ingezet. Het is niet bekend of het om hetzelfde toestel gaat dat door de Taliban zou zijn neergeschoten.

Het Pentagon heeft afgelopen weekeinde nieuwe troepen gemobiliseerd en nog eens 5000 reservisten opgeroepen. Daarmee zijn sinds de aanslagen van 11 september meer dan 10.000 reservetroepen voor actieve dienst opgetrommeld.

Indrukwekkend

New York legt zich intussen neer bij het besef dat in de puinhopen van het WTC geen overlevenden meer worden gevonden. In het immense Yankee-stadion vond gisteravond onder leiding van Oprah Winfrey een indrukwekkende herdenkingsdienst plaats. De dienst, met optredens van Placido Domingo en Bette Midler, werd bijgewoond door tienduizenden mensen, waaronder familieleden van de naar schatting meer dan 6000 vermisten.

Het Nederlandse consulaat-generaal in New York organiseert morgenavond in The Netherlands Club een herdenkingsdienst, waarbij minister Jozias van Aartsen (Buitenlandse Zaken) aanwezig zal zijn. Bij de verwoesting van het WTC kwamen zeker drie Nederlanders om het leven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.