De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Wereldwijd alarm VS voor chemische aanval

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Verenigde Staten hebben hun bondgenoten wereldwijd gewaarschuwd voor het gevaar van aanvallen met chemische en biologische wapens. Terroristen zouden diverse grote steden tot doelwit hebben gekozen voor een reeks gifaanslagen die mogelijk deze week worden uitgevoerd.

De Amerikaanse milieudienst is in de hoogste staat van paraatheid gebracht en treft voorbereidingen voor de bestrijding van een snel om zich heen grijpende wolk van uiterst dodelijk gif. Het weekblad Time meldt dat handlangers van Osama bin Laden mogelijk plannen hebben beraamd voor het verspreiden van biologische of chemische wapens boven dichtbevolkte gebieden. Daarbij zou gebruik worden gemaakt van kleine sproeivliegtuigjes.

De FBI blijkt vorige week handleidingen voor het besturen van sproeivliegtuigjes te hebben aangetroffen bij één van de tachtig arrestanten, de uit Algerije afkomstige Zacarias Moussaoui (33). Terroristen uit het netwerk van Bin Laden zouden verder geoefend hebben in het vergiftigen van de watervoorziening van grote steden.

De federale recherche maakt nog jacht op zo'n driehonderd potentiële terreurverdachten. Op de lijst van gezochten staat ook de vermeende witwasser en financiële rechterhand van Bin Laden in de VS, een zekere Luis Martinez-Flores. De terreuracties zouden vanuit Europa worden gecoördineerd door een hoge medewerker van Bin Laden.

De regering-Bush bevriest in de VS banktegoeden, die in verband worden gebracht met diverse terreurorganisaties, waaronder Bin Ladens 'Al Qaeda' (De Basis). In het financiële onderzoek zijn drie bankrekeningen opgespoord die gebruikt zijn door de negentien vliegtuigkapers die op 11 september het WTC in New York verwoestten en tegen het ministerie van Defensie vlogen. Op de rekeningen stond een gezamenlijk bedrag van een half miljoen dollar; de fondsen waren afkomstig uit het buitenland.

Gouden tip

De gouden tip die leidt tot de val van Bin Laden is nu meer dan 60 miljoen gulden waard. De Amerikaanse Justitie looft ruim 50 miljoen gulden uit voor de opsporing en arrestatie van Bin Laden en diens topmedewerkers. Op het hoofd van Bin Laden en zijn rechterhand Ayman al-Zawahiri, alias 'De Dokter', stond al een beloning van 12 miljoen gulden wegens hun leidinggevende rol bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 waarbij 224 doden vielen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.