|
Libanese veiligheidsagenten in burger arresteren met harde hand demonstranten tegen de overheersende Syrische aanwezigheid in hun land. (Foto: REUTERS)
|
BEIROET - Met kritiek op het buurland Syrië kan men in Beiroet niet voorzichtig genoeg zijn. Dit bleek vorige week weer eens nadat veiligheidstroepen met geweld een einde hadden gemaakt aan een demonstratie tegen de Syrische aanwezigheid in het land. Er werden rake klappen uitgedeeld en enige tientallen arrestaties verricht.
Opvallend was dat de regering niets wist van de aanhoudingen, zich later wel achter de arrestaties schaarde en vervolgens toch met voorzichtige kritiek kwam.
De gebeurtenis heeft de vrees aangewakkerd dat Libanon zich tot een politiestaat ontwikkelt, waar de veiligheidstroepen op eigen initiatief kunnen handelen. Uit protest tegen het opsluiten van vreedzame demonstranten legden advocaten in Beiroet en Tripoli het werk een dag neer. De vereniging van advocaten sprak van "een gevaar voor de democratie en een parodie van de wettelijke macht".
Boven de wet
In een opmerkelijk interview met de Libanese tv gaf premier Rafik Hariri dat gevaar toe: "Op dit moment kunnen we de wet niet toepassen omdat er mensen zijn die boven de wet staan." Het was een duidelijke verwijzing naar het leger en de inlichtingendiensten.
Dat de Syriërs 'overal' in Libanon zijn, merkt de bezoeker snel. Bij verkeerslichten in de hoofdstad Beiroet lopen tientallen armoedig geklede mannen langs met ruitenwissers, sigaretten, speelgoed en parfum. De taxichauffeur draait zijn raampje snel dicht. "Ik haat die lui." Zijn afkeer heeft niets met de producten van doen maar met het land van herkomst van de venters: Syrië.
Naar schatting werken er meer dan een miljoen Syriërs in Libanon. Ze worden door de plaatselijke bevolking met de nek aangekeken, omdat ze baantjes weg zouden pikken. Veel te vrezen hebben de Syriërs niet door de zichtbare aanwezigheid van 30.000 Syrische soldaten en de voelbare aanwezigheid van de Syrische geheime dienst. Portretten van de Syrische president Bashar Assad en zijn overleden vader zijn zichtbaarder dan die van de Libanese president Emile Lahoed.
Vergunning
Een Syrische geheim agent vraagt de taxichauffeur bij het vliegveld om zijn papieren. "Kan je je voorstellen dat in Amsterdam een Duitser om je vergunning vraagt?" briest de chauffeur.
Het uiteenjagen van de anti-Syrië demonstratie heeft een duidelijke boodschap: met Syrië valt niet te spotten. Dat is een tegenvaller voor met name de christelijke fracties in Libanon, die de Syriërs graag zien vertrekken. Volgens hen zijn de Syriërs, die in het kader van een Arabische vredesmacht 14 jaar geleden massaal hun land binnen trokken om een einde te maken aan de burgeroorlog, niet meer nodig. Libanon kan, na het vertrek van de Israëlische troepen uit het zuiden, weer de eigen boontjes doppen. De Israëlische bezetting was voor de Syriërs reden hun troepen in Libanon te houden.
Met het aantreden van de als een hervormer gepresenteerde Syrische president Assad hoopten veel Libanezen op een spoedig vertrek van de buren. Voor het eerst durfden enkele parlementariërs die gedachte uit te spreken. Maar Syrië haalt economisch voordeel uit de aanwezigheid in Libanon en kan via de Libanese Hezbollah-beweging druk op aartsvijand Israël uit blijven oefenen. Dat is van belang omdat Israël nog steeds de Syrische Golan-hoogvlakte bezet houdt. • Libanese veiligheidsagenten in burger arresteren met harde hand demonstranten tegen de overheersende Syrische aanwezigheid in hun land. FOTO: REUTERS |