De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 16 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Uitstel van executie
Beazley in Texas

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Beazley (Foto: AP)
NEW YORK - Het hof van beroep in Texas heeft gisteravond uitstel van executie verleend aan de 25-jarige Napoleon Beazley enkele uren voordat hij door toediening van een dodelijke injectie zou worden terechtgesteld in de strafgevangenis van Huntsville.

De executie was omstreden omdat Beazley de doodstraf kreeg voor een misdrijf dat hij op minderjarige leeftijd pleegde. De Europese Unie en Amnesty International hadden Texas opgeroepen het leven te sparen van Beazley.

Beazley was zeventien jaar toen hij in 1994 bij een mislukte autokaping de vader van een prominente rechter door het hoofd schoot. Volgens zijn advocaten is het opleggen van de doodstraf aan minderjarige misdadigers in strijd met de Amerikaanse grondwet en internationale verdragen.

Het Hooggerechtshof van de VS worstelde eerder deze week met de zaak en wees uiteindelijk met drie tegen drie stemmen een verzoek om uitstel af. Drie van de negen leden van het hoogste rechtscollege hadden zich teruggetrokken vanwege hun nauwe relaties met Michael Luttig, de invloedrijke zoon van het slachtoffer.

Het Texaanse hof van beroep heeft zich nog niet inhoudelijk over de zaak gebogen; het hof wees zonder commentaar het verzoek om uitstel toe. Het advocatenteam van Beazley voerde naast de grondwettelijke bezwaren tegen het doodvonnis ook aan dat hun zwarte cliënt het slachtoffer is geworden van racisme bij de volledig uit blanken bestaande jury. Ook zou de doodstraf ten onrechte zijn opgelegd omdat de vereiste verzwarende omstandigheden ontbreken, nu Beazley's medeverdachten hun belastende verklaringen hebben ingetrokken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 16 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.