NEW YORK - ABN Amro betaalt een boete van $200.000 (500.000 gulden) aan de Amerikaanse beurswaakhond wegens falend toezicht op een effectenmakelaar die zich schuldig heeft gemaakt aan omvangrijke koersmanipulaties.
Het is de eerste keer dat de Securities and Exchange Commission (SEC) op grote schaal in actie komt tegen het zogeheten 'portfolio pumping', waarbij de koersen van aandelen bewust worden opgedreven door handelaren. Met deze praktijk, die op Wall Street ook bekendstaat als 'window dressing', wordt de waarde van een aandelenportefeuille kunstmatig verhoogd om de indruk te wekken van een goed presterend fonds.
Het bedrag dat ABN Amro bij wijze van schikking betaalt is één van de hoogste civiele boetes ooit wegens dergelijke beurspraktijken in de VS. De bank heeft de SEC zelf op de hoogte gesteld van de zaak en de beurswaakhond daarbij ook voorzien van het belangrijkste bewijsmateriaal: interne bandopnames van telefoongesprekken tussen een medewerker van de bank en een makelaar van het beleggingsfonds Oechsle.
Daaruit bleek dat Angelo Iannone (38) als topman van ABN Amro's internationale effectenafdeling in New York gedurende 1998 afspraken maakte over het opdrijven van de koersen in vijf fondsen, waaronder Volkswagen, Banca di Roma en Renault. Hij werkte daarbij volgens de SEC nauw samen met Andrew Parin (39) van het in Boston gevestigde Oechsle dat privé-beleggingen beheert van meer dan $12 miljard. Beide handelaren zijn door de SEC voor een jaar geschorst en moeten ieder een boete betalen van $75.000.
De twee waren overigens niet bijzonder succesvol; de koersen van enkele fondsen die zij vlak voor sluiting van de beurs door eigen aankopen hadden getracht 'op te pompen' bleken de volgende dag te zijn gedaald. ABN Amro heeft Iannone op straat gezet en de interne bedrijfsregels flink aangescherpt. Zo mogen voortaan in de laatste 30 minuten van de beurshandel geen omvangrijke transacties meer worden uitgevoerd zonder voorafgaande toestemming van een toezichthouder op de effectenafdeling.