WASHINGTON - Argentinië heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dit weekeinde om extra leningen verzocht bovenop het pakket van bijna $14 miljard dat het fonds al heeft toegezegd. Maar volgens de Argentijnse bewindsman van Financiën, Daniel Marx, hebben beide partijen ,,verscheidene weken'' nodig om hierover tot een akkoord te komen. Buenos Aires zou nog $9 miljard extra willen lenen.
Argentinië heeft de onderhandelingen met het IMF in Washington tot en met gisteren moeten verlengen. Een hoge delegatie uit Buenos Aires had na vrijdag en zaterdag ook zondag nog nodig om gegevens te overleggen die het IMF eiste om toegezegde kredieten sneller dan afgesproken over te maken. Het fonds had al eerder deze maand beloofd dat Argentinië een lening van $1,2 miljard die in september pas beschikbaar zou komen, nog in augustus kon opnemen.
Argentinië heeft de deelkredieten uit een totaalpakket van rond de $14 miljard sneller nodig uit vrees dat het Zuid-Amerikaanse land zal bezwijken onder de schuldenlast van bijna $130 miljard. Op de financiële markten bestaat de vrees dat, als het land niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, dit voor vrijwel het hele continent nadelige gevolgen heeft.
Ook de Argentijnen zelf blijken weinig vertrouwen in de financiële situatie van het land te hebben. Het bedrag dat bij de banken in bewaring is gegeven, daalde de afgelopen week tot $76,3 miljard ten opzichte van $81,5 miljard eind juni. Veel Argentijnen verlaten hun land en gaan elders werken omdat zij geen uitweg meer zien.
De afgelopen drie jaar is de economische situatie van het land gestaag achteruitgegaan. Eind vorig jaar heeft de regering de hulp van het IMF ingeroepen, dat een omvangrijk internationaal reddingsplan in elkaar timmerde. Van de totaal toegezegde kredieten van ruim $40 miljard stelde het IMF bijna $14 miljard beschikbaar.
Zelf heeft de regering van president Fernando de la Rua een stringent overheidsbeleid aangekondigd. Het begrotingstekort wil ze nog dit jaar geheel wegwerken.
Dat houdt in dat de overheid niet meer geld kan uitgeven dan dat er aan belastingen binnenkomt. Dat heeft geleid tot ongekend harde bezuinigingsmaatregelen, waarbij onder meer fiks is gekort op ambtenarensalarissen en pensioenen. Dat betekent voor veel Argentijnen dat zij noodgedwongen moeten doorwerken, terwijl ze anders met pensioen hadden kunnen gaan.