De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
zo 12 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Gemeente Amsterdam wint kort geding
Psychiatrische instelling moet patiënten opnemen

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft gisteren met succes de hoofdstedelijke psychiatrische zorginstelling Buiten-Amstel voor de rechter gedaagd om zodoende bedden voor patiënten af te dwingen die anders in politiecellen de nacht moeten doorbrengen.

Vice-president R. Oribio de Lastro van de rechtbank, die de zaak dringend genoeg vond om deze op zondag te behandelen, oordeelde dat de zorginstellingen verplicht zijn hun taak uit te voeren. Patiënten moeten binnen zes uur nadat een In Bewaring Stelling (IBS) afloopt een gestoord persoon plaatsen. Zo niet, dan kost het de gezondheidszorg 1000 gulden per dag, zo oordeelde de rechter.

Het is de eerste keer dat Amsterdam een kort geding aanspant om zo om een bed te krijgen voor een psychiatrische patiënt die tegen zijn wil moet worden opgenomen. Wel heeft burgemeester Cohen al twee keer eerder gedreigd met een rechtszaak, maar toen werd telkens op het nippertje een bed gevonden door de zorginstellingen. Dit weekeinde was er weer een psychiatrisch gestoorde man die al vanaf vrijdagmiddag in een politiecel zat.

Jaarlijks zijn er circa vijfhonderd mensen die gedwongen moeten worden opgenomen omdat ze anders een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. De burgemeester moet tot een dergelijke opname, een In Bewaring Stelling (IBS) beslissen die maximaal 24 uur duurt. Als de zorginstellingen zeggen dan geen bed te hebben, kan de burgemeester via het ministerie van Volksgezondheid een 'bevel' uitvaardigen. Ook deze bevelen worden tot ergernis van de burgemeester genegeerd. Hij vindt dat gestoorde mensen niet een politiecel bezet horen te houden en stelt voorts dat de politie niet opgeleid is om te zorgen voor deze moeilijke groep patiënten.

De zorginstellingen, die vandaag bekend maken of ze in hoger beroep gaan, hebben een contract met de gemeente waarin staat dat vanaf 27 augustus permanent acht bedden beschikbaar zijn voor patiënten die via de gemeente gedwongen worden opgenomen. Volgens de zorginstellingen is er sprake van overmacht en een enorm beddentekort in de psychiatrische instellingen omdat er weinig doorstroom is naar verpleeghuizen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 12 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.