UTRECHT - Vakbond Abvakabo FNV maakt zich ernstig zorgen over het voortbestaan van de particuliere thuiszorgorganisatie NTN Groep. Gisteren is door NTN bij de Utrechtse rechtbank uitstel van betaling aangevraagd. Bij de landelijke organisatie werken 2400 mensen, voornamelijk in de kraam- en thuiszorg. "Er is daar al jaren sprake van een financiële wanorde. Maar dat het zo erg zou zijn, hebben wij ook niet voorzien. Nu zijn én de werknemers én de mensen die zorg nodig hebben de dupe", zegt Abvakabo-woordvoerster Ankie Pastoors.
Volgens Pastoors hebben "enkele tientallen" werknemers vorderingen lopen op NTN wegens achterstallige salarisbetalingen. "Het is al een paar jaar een zootje bij NTN met de uitbetaling van salarissen. We hebben daar steeds overleg over gehad met het bedrijf. Vorig jaar werd ons verzekerd dat alles goed zou komen. Zo zou er een nieuw automatiseringssysteem komen. Maar het is nog steeds niet goed."
De bond maakt zich dan ook hevig zorgen over het gebrek aan toezicht op dergelijke organisaties en zal gaan onderzoeken in hoeverre NTN-bestuurders financieel verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de chaos.
"NTN is niet de eerste particuliere thuiszorgverlener die ten onder gaat", zegt Pastoors. "Eerder gebeurde dat al in Leiden, Alphen en Amsterdam. Particuliere organisaties mogen al tien jaar zorg aanbieden. Maar dat gebeurt vaak tegen zulke scherpe tarieven dat ze snel tekort komen."
De rechtbank in Utrecht heeft inmiddels een bewindvoerder aangesteld, die zal bekijken of er toekomstmogelijkheden zijn voor het bedrijf of delen ervan, of besluiten tot faillissement.
De NTN-Groep, die in 1990 is opgericht, levert jaarlijks de zorg voor 15.000 kramen en biedt thuiszorg aan ongeveer 1200 mensen, voornamelijk ouderen. NTN bestaat uit een aantal werkmaatschappijen en stichtingen.
NTN zegt haar best te doen tijdens de periode van uitstel van betaling de zorgverlening zoveel mogelijk voort te zetten. De salarissen worden in die periode uitbetaald, aldus NTN-directeur W. Lucas.
In het verleden heeft NTN de Stichting Kraamzorg Utrecht overgenomen, die nu Stichting Geboortezorg Utrecht heet en de grootste kraamzorginstelling in Utrecht is. Die is vooralsnog niet betrokken in de surseance. Maar Lucas kon niet zeggen of dat zo blijft.
De organisatie kent al langer administratieve en financiële problemen. De kraamzorg is een van de weinige sectoren in de zorg waar sprake is van zware concurrentie. "NTN heeft daar fors aan meegedaan", aldus Lucas. Dat heeft tot gevolg gehad dat er nauwelijks een "financiële vetlaag" was. De tarieven in de kraamzorg zijn nu op orde, zo voegt hij eraan toe.
Zorgverzekeraars Nederland heeft zorgverzekeraars die contracten hebben met NTN inmiddels geadviseerd zo spoedig mogelijk andere aanbieders van kraam- en thuiszorg te zoeken om de continuïteit van de zorgverlening te waarborgen.