AMSTERDAM - De KLM-directie is alsnog gezwicht voor de druk van ANVR-luchtvaartagenten en zakenreisorganisaties om te praten over een conflict rond de invoering van een nieuw betalingssysteem voor de wederverkopers.
Het is de bedoeling dat KLM-agenten voortaan een vast bedrag van 34 euro per vliegboeking krijgen betaald in plaats van de huidige 7% commissie over de vliegprijs. In dat geval gaan de passagiers de geleverde diensten van de reisbemiddeling betalen.
De KLM wees eerdere verzoeken van de ANVR-agentenorganisatie voor een nieuw gesprek tot tweemaal toe af. De KLM-agenten verkopen 85% van alle KLM-tickets in ons land en zouden bij een vertrouwensbreuk voor grote moeilijkheden bij de ticketdistributie zorgen.
De nieuwe betaling moet per 1 januari ingaan, maar volgens de reisagenten zal het aanvankelijk in principe overeengekomen systeem in de praktijk tot grote problemen leiden. Buitenlandse maatschappijen volgen het KLM-systeem ook niet. "We willen nu wel een gesprek, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat wij van ons eerder genomen besluit zullen terugkeren. Het is een goed systeem met een betaling voor de werkelijk verrichte diensten", zei Onno van den Brink, directeur van KLM Nederland, vanaf zijn vakantieadres in Frankrijk.
"We hebben met de KLM hetzelfde doel, een nieuw transparant betalingssysteem, dat met het afschaffen van de commissies onze bemiddeling minder afhankelijk maakt van de luchtvaartmaatschappijen. We zijn verheugd dat de KLM, na twee afwijzingen, nu toch gekozen heeft om daarover met ons toch nog eens te praten", aldus directeur Walter Schut van de ANVR-organisatie, die ook de zakenreizen voor het merendeel van het Nederlandse bedrijfsleven verzorgt.