De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 10 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEGON, ELSEVIER EN TPG BLIKVANGERS OP VERDER SOMBERE BEURS
Kater uit VS treft Damrak
   
 

AMSTERDAM - Het Damrak begon de dag gisteren met een kater die uit de VS was komen overwaaien. Sombere berichten over de Amerikaanse economie aldaar, drukten overal in Europa de beurzen bij opening diep in het rood. De Amsterdamse beurs mocht zich nog gelukkig prijzen met drie lichtpunten. Elsevier, Aegon en TPG kwamen gisteren met gunstige resultaten. Het mocht niet baten: de AEX moest de dag met een verlies van 1,3% afsluiten op 533,49, zeven punten lager.

Een handelaar omschreef de Europese koersdalingen als dramatisch. De sombere uitlatingen van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, hadden hun uitwerking niet gemist. "De daling van de AEX valt dan nog wel mee. Ik had een daling van tien punten verwacht, het werden er zeven", aldus de handelaar.

Met name de institutionele belegger bleef gisteren weg, waardoor de omzetten beperkt bleven. Alleen de bedrijven die gisteren met cijfers kwamen, zorgden op de beurs nog een beetje leven.

Allereerst was daar Elsevier. De uitgever behaalde in het eerste halfjaar van 2001 een winst per aandeel van EUR0,31. Dat was conform de verwachting van analisten. Beleggers lijken echter zo langzamerhand de uitgever een zonniger toekomst toe te dichten. Elsevier sloot 3,6% in de plus op EUR13,94. Daarmee was het fonds de sterkste stijger in de AEX.

De logistieke dienstverlener TPG de term postbedrijf willen ze eigenlijk liever niet meer horen publiceerde halfjaarcijfers die beter waren dan verwacht. De winst in de eerste zes maanden van 2001 bedroeg EUR286 miljoen, een stijging van 22%. Analisten hadden gerekend op een winst van EUR265 miljoen. Beleggers beloonden de meevaller met een koerswinst van 3,3% op EUR24,24.

Verzekeraar Aegon maakte cijfers over het tweede kwartaal bekend. Ook die waren beter dan analisten hadden verwacht. De verzekeraar stelde bovendien de verwachtingen voor de toekomst naar boven bij. De koers reageerde direct. "Vlak voor de bekendmaking stond de koers nog 2% in de min, maar erna werd al snel 3% winst geboekt", aldus een handelaar. Aegon sloot uiteindelijk op EUR33,05 en dat was 2,6% hoger.

Verreweg de meeste AEX-fondsen eindigden echter in de min. Automatiseerder Getronics voerde de lijst aan. Het fonds moest maar liefst 10,1% inleveren op EUR3,20. Philips kreeg een daling van 4,7% voor de kiezen. Het fonds sloot op EUR29,87. KPNQwest en ASML volgden met een daling van 3,8, respectievelijk 3,7%. Hiermee vielen vooral in de hoek van de technologie harde klappen.

Zakenbank Morgan Stanley heeft gisteren het koersdoel voor ING neerwaarts bijgesteld van EUR50 naar EUR45. Het aankoopadvies van de Amerikanen blijft echter gehandhaafd. ING verliet de beurs op een koers van EUR36,81, een verlies van 1,9%.

Op de Midkap was het beeld niet veel beter. De AMX-index daalde net als de AEX met 1,3% (naar 500,28). Versatel zette de trend naar beneden voort en bereikte EUR1,33, een daling van 11,3%. Een analist merkte gisteren bitter op dat hij het fonds ook nog wel door de EUR1 zag zakken. Het wachten is op een overnamekandidaat. "Maar die moet dan wel ruim EUR1 miljard op tafel leggen, wil hij én aandelen én de schulden kunnen overnemen," aldus de analist. "Het loont dan om nog even te wachten op het moment dat het fonds op het strafbankje van de beurs terechtkomt."

Andere forse dalers binnen de Midkap waren Libertel, Cap Gemini, CMG en Buhrmann. Die laatste daler is opmerkelijk aangezien Buhrmann uitzicht heeft op uitbetaling van een miljoenenclaim die het handelshuis heeft op het Franse concern Ipfo Bail. Volgens een onafhankelijke expert maakt Buhrmann een goede kans het geld te krijgen. Buhrmann daalde gisteren echter 4,6% in koers naar EUR9,78. Mogelijk spelen andere sentimenten in de markt mee.

Pharming (lokale markt) was gisteren wederom de gebeten hond. Het biotechnologische bedrijf moest opnieuw inleveren: 15,3% lager op EUR2,32. Woensdag kreeg het fonds al een tik van 14,4%. Het bedrijf heeft zichzelf te koop gesteld, maar de kans dat er een goede koper voorbij fietst, is flink gedaald. Gisteren werd bekend dat de potentiële overnamepartner Genzyme uit de VS net een ander bedrijf heeft gekocht dat veel van Pharming weg heeft. Een overname door dit bedrijf lijkt daarmee van de baan. Pharming heeft echter goede hoop op een andere overnamekandidaat. Het bedrijf zegt met meerdere partijen in gesprek te zijn.

Waar aandeelhouders gisteren vooral een zure dag hadden, hebben obligatiehouders met meer genoegen de koersen kunnen volgen. De één zijn brood, is de ander zijn dood. Bij aandelen en obligaties berust dit gezegde veelal op waarheid. En ook gisteren. Omdat de aandelenkoersen gisteren daalden, zochten beleggers een veilig heenkomen in obligaties. En dat was te merken: de Nederlandse obligatiemarkt sloot licht tot flink hoger.

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 10 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.