DEN HAAG - Verzekeraar Aegon heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een winst behaald van 626 miljoen, een kwart meer dan in de eerste drie maanden. Over de eerste helft van dit jaar komt de winststijging daarmee uit op 15%. Het bedrijf scoorde daarmee iets beter dan analisten hadden verwacht. Aegon kwam tot deze hogere resultaten, ondanks een stagnerende groei van premie-inkomsten. Voor het lopende boekjaar verhoogt het concern de winstverwachting met twee procentpunt.
Het waren vooral koersvoordelen, hogere beleggingsinkomsten en minder opzeggingen van lopende polissen die Aegon de winststijging bezorgden. De omzet steeg ondertussen nauwelijks, als gevolg van een geringe groei van het premie-inkomen. Volgens Aegon-topman Kees Storm is het gebrek aan premiegroei vooral toe te schrijven aan de relatief grote pensioencontracten die de verzekeraar vorig jaar in de VS wist te slijten. Ook de hoge koopsomproductie in ons land vorig jaar, in aanloop naar het nieuwe belastingplan, zorgt voor een vertekening van de huidige kwartaalcijfers.
De autonome groei van de nettowinst bedroeg slechts 8%. "Wie zegt: 'acht procent groei is wel een beetje weinig' geef ik helemaal gelijk", beaamde bestuurslid Jos Streppel tijdens de presentatie. Als verklaring gaf hij de sterk gestegen financieringskosten (+37% tot 235 miljoen), als gevolg van de vorig jaar verschoven schulden van de Amerikaanse dochter Trans-
america uit de niet-verzekeringsactiviteiten naar die van het verzekeringsbedrijf. De financieringslasten zullen volgens Streppel in het derde kwartaal overigens alweer afnemen: "We rekenen dan op een autonome winstgroei van 10% of meer." Voor heel 2001 verwacht het bedrijf een stijging van de nettowinst tussen de 12 en 17%. Eerder zei Aegon nog rekening te houden met een stijging van 10 tot 15%.
In Amerika was voor het tweede achtereenvolgende jaar sprake van een forse stijging in de verkoop van traditionele levensverzekeringen met gegarandeerde opbrengst. De productie van deze verzekeringen is in de afgelopen drie maanden gestegen met 33%. Daartegenover staat een precies zo grote terugval van de verkoop van risicovollere producten. Volgens de verzekeraar is deze verschuiving een logisch gevolg van de wereldwijde beursmalaise. De Amerikaanse klant kiest voor garanties. "Onze organisatie is weather proof. Zodra de vraag naar zekerheid toeneemt, spelen wij daar flexibel op in met toepasselijke producten", aldus Storm.
Bestuurslid Don Shepard, verantwoordelijk voor de Amerikaanse markt, schrijft de daling ook toe aan de mentaliteit van de verzekeringsmakelaars in de VS: "Die voelen zich in de huidige situatie niet prettig bij het adviseren van beleggingsgerelateerde verzekeringen."
In Nederland is volgens Aegon van een verschuiving van risicovolle, naar traditionele levensverzekeringen nauwelijks sprake. Wel neemt de spaarlust hier flink toe. Aegon-dochter Spaarbeleg speelde daar handig op in, en kon zodoende de eerste helft van dit jaar Hfl.2,3 miljard optellen bij de reeds aanwezige inleg van Hfl.11 miljard. Halverwege vorig jaar was de groei van de inleg vrijwel nul.
"Een typisch Nederlandse reactie", noemt Storm deze ontwikkeling. "Amerikanen hebben in tegenstelling tot de Nederlanders een groot deel van hun beleggingen gefinancierd. Zodra de markt tegen zit, kiezen zij massaal voor veiliger manieren om hun geld onder te brengen. De Nederlander zet een extraatje op zijn spaarrekening. In Amerika is geen extra geld", aldus de Aegon-topman.