BREDA/LEEUWARDEN - De meningokok-bacterie heeft in West-Brabant een derde leven geëist. In het Amphiaziekenhuis in Breda overleed woensdag een 23-jarige inwoonster van Etten-Leur aan de gevolgen van bloedvergiftiging (sepsis). Dat heeft de GGD West-Brabant gisteren bekendgemaakt.
De vrouw was op 2 augustus opgenomen. Deze week werd duidelijk dat zij besmet was met de meningokok van het C-type. Een ander type C dan het type waaraan vorige week twee kinderen van elf jaar uit Zevenbergen overleden.
Tot nu toe werden zes inwoners van West-Brabant (Zevenbergen en Klundert) met de ziekteverschijnselen van sepsis opgenomen in het ziekenhuis. Een van hen, een kind uit Zevenbergen, is weer thuis.
De meest voorkomende meningokokken-variant in Nederland is het type B. Hier is echter geen vaccinatie tegen mogelijk. Dit in tegenstelling tot het type C dat nu de kop heeft opgestoken in Zevenbergen en Klundert.
Inmiddels is door het bedrijf Baxter een verbeterd vaccin ontwikkeld. Het middel was nog niet toegelaten op de Nederlandse markt, maar is nu versneld geregistreerd. Het vaccin ligt maandag bij de groothandels. Tevens wordt met het product het vaccinatie-programma in Zevenbergen en Klundert uitgevoerd: 5.000 kinderen tot en met achttien jaar zullen worden ingeënt.
Omdat de vrouw uit Etten-Leur aan een andere bacterievariant van het C-type is overleden dan de twee kinderen, zien de GGD en het landelijk opererende Outbreak Management Team geen reden het gebied waarin gevaccineerd zal worden, uit te breiden.
De speciaal ingestelde informatielijn van de GGD en de gemeente Moerdijk staat roodgloeiend. Ook huisartsen in de regio en daarbuiten krijgen veel telefoontjes van verontruste mensen.
De GGD in Leeuwarden kreeg vele honderden telefoontjes nadat een anderhalf jaar oud meisje uit Leeuwarden overleed aan de gevolgen van een meningokok-besmetting. "Mensen willen weten wat de symptomen zijn en of men ingeënt kan worden. Ook willen Friezen die op het punt staan om vakantie te gaan, voor vertrek ingeënt worden", aldus een sociaal verpleegkundige van de GGD.
Over een week is pas bekend om welk type meningokok het gaat, aldus Paul Tan, arts infectieziekten bij GGD-Fryslân. Tan meent dat het slachtoffer in Leeuwarden geen relatie heeft met de vijf besmettingen met de meningokokkenbacterie-type C in West-Brabant. "Het getroffen gezin heeft geen contacten met die streek. Bovendien draagt 10 procent van de mensen de bacterie bij zich. Dus de oorsprong zullen we niet achterhalen, want iedereen kan het hebben overgebracht."