De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 10 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Diamantdief was pas in dienst
Beroven baas meestal door nieuwkomers

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De 25-jarige Dennis P. die er dit weekeinde vandoor ging met 20 miljoen aan diamanten van zijn werkgever voldoet in ieder geval in één opzicht aan een belangrijk statistisch kenmerk van personeelsleden die hun baas bestelen: hij was korter dan 1 jaar in dienst.

Volgens cijfers van Hoffmann Bedrijfsrecherche in Almere zijn het vooral de 'nieuwkomers' die bij de baas hun slag slaan. Uit de meest recente opgave van het bedrijf blijkt dat vorig jaar 36 procent van alle fraude en diefstal door werknemers werd gepleegd door nieuwelingen. Slechts een minderheid van de daders (36 procent) beschikte wegens hun functie, net als P., over sleutels en veiligheidscodes van de getroffen ondernemingen.

Volgens Pieter IJfs, projectmanager van Hoffmann, is het opvallend dat veel bedrijven het grootste gedeelte van hun beveiligingsbudget, circa 80 procent besteden aan 'toeters en bellen', elektronische beveiliging en alarmopvolging. "Aan interne procedures wordt vaak te weinig aandacht besteed," aldus IJfs.

Hoe groot het jaarlijkse schadebedrag is veroorzaakt door stelende personeelsleden valt volgens IJfs slechts bij benadering te becijferen. "Duidelijk is wel dat 60 tot 70 procent van alle winkeldiefstallen gepleegd wordt door eigen personeel," zo weet hij. "Als je je dan bedenkt dat bedrijven 2 tot 3 procent van de omzet verloren zien gaan aan diefstal dan moet het gaan om miljarden."

Dat diefstalschade door eigen personeel niet te verzekeren valt, zoals Gassan-directeur Benno Leeser stelt, wordt door het Verbond van Verzekeraars tegengesproken. Volgens een woordvoerder van het Verbond moet er dan wel sprake zijn van inbraak. Wanneer een werknemer, zoals Dennis P., gewoon binnenloopt en spullen meeneemt, wordt de schade niet vergoed.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 10 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.