De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van 't Schip eindelijk op eigen benen
   
 

ENSCHEDE - De jaarlijkse persdag. Niet bepaald een dag waar elke voetballer naar uitkijkt. Vooral als het officiële gedeelte lang duurt. Het ontlokt bij Twente's nieuweling Björn van de Doelen een glimlach richting de eveneens nieuwe trainer. Die kan een glimlach evenzeer onderdrukken. "Dan word je als speler melig", zegt die trainer, John van 't Schip, later. Nog niet zo lang geleden was hij één van hen. Nu staat hij voor het eerst voor een eredivisiegroep.

"Toch ben ik er al weer vijf jaar uit", merkt de 37-jarige oud-international op. Van 't Schip werd afgekeurd na twee hernia-operaties. Hij bleef zich binnen de voetballerij begeven, werd jeugdtrainer bij Ajax en promoveerde via de B- en de A-junioren tot assistent van hoofdtrainer Co Adriaanse in het rumoerige afgelopen seizoen. Van 't Schip werkte eerder als speler met trainers als Johan Cruyff, Louis van Gaal, Leo Beenhakker en Rinus Michels. "Trainers van wie ik veel heb opgestoken, maar nee, ik schreef nooit dingetjes op. Tijdens de voorbereiding op het vorige seizoen deed ik dat wel. Bewust? Ja. Niet dat ik toen al besloten had om het jaar daarop op eigen benen te gaan staan. Ik had tenslotte voor drie jaar getekend. Dat besluit heeft zich terloops gevormd. In februari heb ik het kenbaar gemaakt."

"Ik wilde niet nog een jaar zoals het vorige. Wilde mijn eigen zienswijze op een groep op dit niveau loslaten, zelf een team kneden. Als ik zou zijn gebleven, zou ik dus stil blijven staan in mijn ontwikkeling. Waarom zou ik wachten? Tuurlijk kan het faliekant mis gaan, maar dat kan over twee jaar ook gebeuren. Het gaat erom dat je je als mens verder ontwikkelt. Ik ga niet zeggen dat je niets hebt te verliezen. Ik heb gezien wat er met Jan Wouters gebeurd is en dat is niet leuk als beginnend trainer. Maar ik weet zeker dat Jan het voor geen goud had willen missen."

In het Arke-stadion deed Van 't Schip eind vorig seizoen alvast een idee op van het spelersmateriaal. Van 't Schip: "Ik heb daarna de voorbereiding gebruikt om te observeren, sta blanco tegenover de groep. Met de vorige trainer, Fred Rutten, heb ik wel twee keer gesproken, maar niet specifiek over spelers. Dat wilde Fred ook niet, want daarmee kunnen indrukken van spelers worden beïnvloed. Ik kan goed afstand nemen en boven de groep staan, maar net zo gemakkelijk er tussenin. Komt ongetwijfeld ook vanwege mijn leeftijd en jonge uiterlijk", zegt 'Schip', ondeugend kijkend.

Het guitige jongenskoppie kan zo plaatsmaken voor een serieuze blik. "Ik heb als voetballer een stempel gekregen dat ik niet zo serieus ben, laatst las ik iets van een glamourboy. Tuurlijk hadden we als spelers onderling veel lol, maar ik was als voetballer serieus genoeg, wilde altijd meepraten en meedenken met bijvoorbeeld Louis of Johan. Ik merk wel dat ik tegenwoordig nog meer met voetbal bezig ben, dan als speler."

"Er is veel veranderd. Het is nog meer 'broodvoetbal' geworden, harder dan in onze tijd. Wisselingen van spelers bij clubs zijn na het Bosman-arrest nog frequenter geworden." Twente wist de ploeg, die vorig seizoen de Amstel Cup won, aardig intact te houden. Vorige week trapten de Tukkers in het eigen stadion af met een 5-2 nederlaag tegen Anderlecht. Van 't Schip passeerde Erik ten Hag. "Hij was vorig seizoen aanvoerder, dus ik heb hem vooraf apart genomen. Ik zal wel vaker harde beslissingen moeten worden nemen als trainer. Zonder dat je de garantie hebt dat het goed uitpakt. Maar ik heb er geen moeite mee ze te nemen. Als je dat wel zou hebben, zit je op de verkeerde stoel. Ik ben lang genoeg speler geweest om te weten hoe iets aankomt bij een speler", aldus de voormalige authentieke rechtsbuiten, die bij Ajax furore maakte door de achterlijn te halen en vervolgens voorzetten op maat af te leveren.

Van 't Schip: "Ze bestaan nog steeds, die specifieke buitenspelers. Wat niet wil zeggen dat we 4-3-3 gaan spelen. Met Vennegoor of Hesselink in de spits was dat meer logisch. Straks kan het, afhankelijk van tegenstander en beschikbare spelers, net zo goed 4-4-2 worden. Tegen Anderlecht heb ik wel voor de 4-3-3 optie gekozen, maar de buitenspelers werden allebei te weinig aangespeeld."

Na de teleurstellende elfde plek van het afgelopen seizoen moet Twente onder Van 't Schip weer de aansluiting met de subtop realiseren. Volgende week zondag vormt de wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruyff-schaal de eerste nationale testcase. Plaats van handeling: de ArenA in Amsterdam.

John van 't Schip en FC Twente hebben ervan afgezien om Richard Witschge los te weken bij Ajax. "Er is onlangs zeker nagedacht over het aantrekken van Richard en-/of Aron Winter voor diens vertrek naar Sparta, maar Twente had al spelers voor de betreffende posities en kan haar geld maar één keer uitgeven", aldus Van 't Schip.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.