De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Berend Mink: kampioen zonder glorie
   
 

SNEEK - Zonder zelf de finale van het kampioenschap skûtsjesilen te zeilen, heeft Berend Mink uit Grouw gistermiddag z'n tweede opeenvolgende titel gewonnen. Een slotwedstrijd waarin de kampioen niet deelneemt is een deceptie. Mink is dan ook een kampioen zonder glorie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
Fraai beeld uit de race in Sneek.
Precies op tijd wijzigde de SKS de reglementen, die nu diskwalificatie voorschrijven voor het zonder noodzaak aan de wal blijven van een skûtsje. In dit geval dus voor Berend Mink. Immers, op overtredingen staan straffen, en waarom zou je een angsthaas die bewust elk risico ontloopt door gewoon niet te starten laten ontsnappen met het aftrekken van de punten als slechtste resultaat? Mink keek beteuterd toen hij dat besluit hoorde. "Daar had ik niet op gerekend", zei hij. Was dat wel het geval, dan was hij van start gegaan.

Mink was op de voorlaatste dag in Lemmer al vrijwel zeker van z'n kampioenschap. Hij kon alleen nog worden gepasseerd als hij gisteren op het Sneekermeer zou worden gediskwalificeerd als gevolg van een toegekend protest en wanneer Peter Syperda van Joure eerste of tweede zou worden. Een weinig reëel scenario, maar daarom nog niet onmogelijk. Achteraf bezien had Joure dus toch de titel kunnen pakken! Door niet te starten dacht Mink een dergelijke dramatische afloop en dus elk risico uit te sluiten. Het niet hijsen van de zeilen betekende voor hem vooraf de zekerheid van de titel. Kennelijk vindt Mink dat sportief.

Als reden voor het aan de wal blijven voerde Mink aan dat hij de mast van zijn skûtsje niet vertrouwde. "Wij hebben maar één mast en die kan hele harde wind niet verdragen. Dat bleek ons bij het inzeilen. De mast stond zo krom als een hoepel. Toen hebben we maar besloten om niet mee te doen. Stel dat het hele spul naar beneden zou komen, dan is de bemanning in gevaar. We wilden geen ongelukken. Dan zou ons kampioensfeestje ook bedorven zijn", aldus Mink.

Het klonk allemaal heel melodramatisch, maar Mink is eerder in dit kampioenschap ook uitgevaren bij harde wind. Dus kwam zijn verklaring niet erg plausibel over. Bovendien: in het skûtsjesilen, en zeker in Grouw, wordt met geld gesmeten om tiptop uitgerust te zijn. Een kampioensschip met een zwakke mast is wel heel raar. Mink had z'n tuig trouwens ook dubbel kunnen reven, waardoor er veel minder druk op de mast zou komen te staan. Grouw is dus z'n sportieve verplichting niet nagekomen en dat is dat team zeer aan te rekenen.

Gezeild werd er wel door de rest van de vloot en het werd een spectaculaire zeilwedstrijd die door thuisfavoriet Sneek werd gewonnen, vlak voor Leeuwarden. Douwe Visser en Ulbe Zwaga zijn de echte matadors van de SKS. Zij lieten zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Helaas kwam Peter Syperda (Joure) niet verder dan een zesde plaats en wellicht had hij meer risico genomen als hij van tevoren had geweten dat Grouw zou worden gediskwalificeerd. Hoe dan ook: zo'n slot past niet bij een kampioenschap.

Uitslag Sneek: 1. Douwe Visser (Sneek); 2. Ulbe Zwaga (Leeuwarden); 3. Ale Zwerver (Lemmer); 4. Pieter Brouwer (Eernewoude); 5. Eldert Meeter (Bolsward); 6. Peter Syperda (Joure); 7. Jitze Grondsma (Halve Maen); 8. Ype Van Der Meulen (Woudsend); 9. Anne Tjerkstra (Langweer); 10. Allard Syperda (Heerenveen); 11. Meindert De Groot (Stavoren); 12. Lodewijk Meeter (Huizum); 13. Frans Huitema (Drachten). Gediskwalificeerd wegens niet starten: Berend Mink (Grouw).

Eindklassement: 1. Grouw 42.7; 2. Sneek 44.7; 3. Joure 46; 4. Leeuwarden 55.7; 5. Halve Maen 59; 6. Woudsend 59; 7. Bolsward 69; 8. Langweer 72; 9. Eernewoude 72.9; 10. Heerenveen 74.9; 11. Lemmer 81; 12. Huizum 94.9; 13. Stavoren 107; 14. Drachten 121.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.