De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  CONI eist acht maanden schorsing tegen Edgar Davids
   
 

AMSTERDAM - Het Italiaans Olympisch Comité CONI heeft een schorsing van acht maanden geëist tegen Edgar Davids. De Nederlandse voetballer van Juventus werd eerder dit jaar positief getest op nandrolon. CONI, dat formeel advies uitbrengt aan de Italiaanse voetbalbond, heeft Davids bovendien voorgedragen voor een boete van ruim twee ton. Daarnaast wil de instantie dat de speler zes maanden lang wordt getest, nadat zijn schorsing is afgelopen.

Emile Vrijman, dopingexpert en één van de advocaten van Davids, zag in de eerste uitspraak lichtpuntjes. "Acht maanden is de minimumstraf die staat voor dit vergrijp. In dat opzicht zie ik al verschil met bijvoorbeeld Couto, tegen wie eerst zestien maanden werd geëist en die vervolgens tien maanden schorsing kreeg opgelegd."

De andere straffen kan Vrijman minder plaatsen. "Die boete is kennelijk iets dat samenhangt met de Italiaanse wetgeving. Controle zes maanden na afloop van de schorsing is onzinnig. Daaruit blijkt dat men er niets van begrijpt. In andere sporten is controle tijdens een schorsing wel eens het geval. Daarbij kan ik me meer voorstellen."

De suggestie van Joseph Blatter dat er meer speelt bij Davids dan nandrolon alleen vindt Vrijman met deze uitspraak naar het rijk der fabelen verwezen. De voorzitter van de FIFA deed deze week uitgerekend in Nederland vermoeden dat de speler meer strafbare feiten zou hebben begaan. "Dan zou de eis van CONI ongetwijfeld hoger zijn geweest", zegt Vrijman. "Blatters opmerking was niet meer dan een belachelijke losse flodder."

Details over de verdere procedure wil Vrijman vooralsnog niet prijsgeven. De strategie in grote lijnen is duidelijk. "Een waarde van twee milliliter per nanogram is de norm in Italië. Wij willen bewijzen dat dit nooit hard te maken is. Ik denk dat wat wij kunnen aantonen over de tests die daar zijn uitgevoerd behoorlijk desastreus is voor de betrokkenen. Ons doel blijft gewoon Edgar in het nieuwe seizoen weer aan het voetballen te krijgen. Het liefst al op 1 september, bij Ierland - Nederland."

De Italiaanse bond neemt volgens de gebruikelijke procedure het advies van CONI in beraad en doet later uitspraak. Davids was al voorlopig geschorst. Hem is inmiddels wel toegestaan in vriendschappelijke wedstrijden uit te komen. Waarschijnlijk voetbalt Davids dit weekeinde nog op een toernooi in Italië.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.