De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 3 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Banken verdringen zich om
gunst schaarse huizenkoper

   
 

VOORBURG - Het gevecht om de hypotheekklant wordt steeds grimmiger. Als gevolg van afnemende huizenaankopen en veranderde belastingwetgeving krimpt de markt, terwijl marges op hypotheken alsmaar kleiner worden.

Waar banken eerder nog onvoldoende spreekkamers hadden om alle klanten te herbergen, vloeit nu bloed omdat er geen huizenkopers meer binnenkomen.

Niet alle banken hoeven hun wonden te likken. Uit cijfers van het kadaster blijkt dat de Rabobank in het afgelopen half jaar tegen de stroom in marktaandeel wist te winnen. Bijna een kwart van alle huizenkopers (24,3%) leent bij de Rabobank. Grote verliezers van marktaandeel waren ABN Amro en Postbank.

Rabobank heeft volgens Christel Klein Haarhuis van Van der Hoop Effektenbank wel flink betaald voor de huidige groei van het marktaandeel, aangezien het de marges eerst moest verlagen. Dit wordt weersproken door Jules Coenen, hypotheekmanager van de Rabobank. "We hebben in de eerste helft van dit jaar voor Hfl.3,4 miljard extra verkocht. Dat weegt ruimschoots op tegen de kosten, zeker als je bedenkt dat de gemiddelde hypotheek zes á zeven jaar bij ons in huis blijft." In die tijd wordt de klant bestookt met aanbiedingen voor andere financiële producten, cross selling geheten.

Volgens Haarhuis van Van der Hoop zijn de marges op hypotheekproducten in de afgelopen tijd zó klein geworden, dat de winst vaak geheel uit cross selling moet komen. "Zodra een lening voor een huis verstrekt wordt, krijgt de bank niet alleen een hypotheekklant in handen, maar veel meer. De klant is een wandelende kans om beleggingsfondsen te slijten, inboedelverzekeringen, noem maar op." Niet alle banken zijn daar volgens Haarhuis even succesvol in. "Bij ABN Amro schijnt het bijvoorbeeld niet goed te willen lukken", weet de analist.

ABN Amro zag in het afgelopen halfjaar het marktaandeel in de hypotheekmarkt tot onder de 10% terugvallen. Volgens de bank is dit verlies grotendeels te wijten aan het schrappen van het intermediaire kanaal bij de verkoop van ABN-hypotheken. "We hebben begin dit jaar besloten om de hypotheken uitsluitend via ons eigen kantorennet af te zetten. De bemiddelaars zoals 'Huis & Hypotheek' en 'De Hypotheker' laten wij voortaan over aan onze dochter Bouwfonds Hypotheken. De laatste weken zien wij ons marktaandeel weer stijgen", aldus een woordvoerder. De bank zegt zich via de eigen bankkantoren vooral te willen richten op 'goede klanten'. "Bij hypotheekbemiddelaars gaat het puur en alleen om de prijs. Wij willen niet meedoen aan een prijzenoorlog", aldus de bank.

De verharding op de hypotheekmarkt wordt veroorzaakt door een aanhoudende daling van het aantal nieuwe woninghypotheken. De afgelopen drie maanden sloten 120.000 huizenkopers een hypotheek af, 4% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar is sprake van een terugval. Het zijn teruglopende verkopen van (tweede) huizen en minder oversluitingen van bestaande hypotheken die de daling veroorzaken, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het gemiddelde bedrag van nieuwe hypotheken steeg in vergelijking met het tweede kwartaal van 2000 met 12% tot Hfl.328.000. Daarmee overtreft het de gemiddelde prijsstijging van huizen, die op 11% uitkomt. Een woning kostte het tweede kwartaal gemiddeld Hfl.411.000.

De totale schuldenlast van alle hypotheken is in navolging van het gemiddelde schuldbedrag verder opgelopen. In totaal staan huizenkopers voor Hfl.666 miljard in het krijt bij de banken. Dat was een jaar geleden nog Hfl.592 miljard gulden. De Postbank put daar enige troost uit: "Hoewel het aantal hypotheken bij ons terugliep, geldt dat nauwelijks voor het door ons verstrekte hypotheekbedrag, aangezien er steeds hogere hypotheken worden afgesloten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 3 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.