De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 3 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Aandeelhouders van HBG
lijden nederlaag in enquête

   
 

AMSTERDAM - De ontknoping van de zich al maanden voortslepende baggersoap rond HBG is nabij. Gisteren werd door de Ondernemingskamer bekend gemaakt dat "de communicatie met de aandeelhouders weliswaar te wensen overliet, maar dat er geen sprake is van wanbeleid".

Daarmee lijkt de affaire die hét precedent moest scheppen voor wat corporate governance in Nederland betekent, als een nachtkaars uit te gaan.

Amper een maand geleden nog zaagde de rechter de poten onder het beleid van het HBG-bestuur vandaan. Met woorden als 'irrationeel' en 'onverantwoordelijk' onderbouwde de rechter zijn conclusie dat er gegronde reden was te twijfelen aan de handel en wandel van het eigenzinnige HBG-bestuur. De (groot)aandeelhouders kraaiden victorie. Maar die vreugde is, zo bleek gisteren, van korte duur.

Was de HBG top de vorige keer als een bliksemschicht uit de zaal in het gerechtshof verdwenen, ditmaal belde de bestuursvoorzitter de pers zelf op. "Het is nog te vroeg voor een feestje maar ik ben natuurlijk zeer verheugd", vertelde HBG-bestuursvoorzitter Carel-Jan Reigersman. "Ik denk dat wat de toekomst van corporate governance betreft heel duidelijk gesteld is dat de besluitvorming nog steeds bij de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen ligt."

De enqueteprocedure was, mede namens de grootaandeelhouders, door de VEB aangespannen. Een uitbarsting van jarenlange onvrede van de aandeelhouders. Aandeelhouders die niet alleen eindeloos wachtten op rendement dat maar niet kwam maar ook, of eigenlijk vooral, door het bestuur op het verkeerde been werden gezet. "Er komt een dag dat je zegt tot hier en niet verder. Dat moment is nu bereikt", stelde een grootaandeelhouder op een bijeenkomst enkele weken geleden.

De aandeelhouders zijn van mening dat zij niet serieus genomen worden. Aanleiding is de omstreden keuze van dat bestuur voor een jointventure van de baggerdivisie HAM met Ballast Nedam. En dat terwijl een niet onaanzienlijk bod van Boskalis en de Brabantse bouwer Heijmans op respectievelijk de bagger- en bouwpoot tegelijkertijd van tafel werd geveegd.

De onderzoekers J. Peters en P. Moerland, doken op last van de rechter in de dossiers van het bagger- en bouwbedrijf. Op basis van de feiten concluderen zij dat niet kan worden gesteld dat de inhoudelijke afwegingen niet zorgvuldig gemaakt zijn. En ook de belangen van de aandeelhouders en andere belanghebbenden zijn zodanig gewogen, dat er geen sprake is van verkeerd beleid.

"Aan de afwegingen hoeft dus niet getwijfeld te worden", stelt analist Reinier Westeneng van SNS Securities. "Maar als het gaat om de informatieverstrekking, zijn ze volgens het rapport gebrekkig en weinig toegankelijk geweest. Daarin zijn ze dus tekort geschoten en daar gaapt nu een enorme kloof."

Reigersman: "Daar zit duidelijk de irritatie. We zullen daarom snel een Bijzondere Aandeelhoudersvergadering uitschrijven om nog een keer heel helder uit te leggen waar we mee bezig zijn. Inclusief kopietjes van de sheets ja", lacht de bestuursvoorzitter.

"HBG komt hier verrassend goed mee weg", zegt analist Dirk Verbiesem van Van Lanschot Bankiers in een eerste reactie. "De HBG-top moet de combinatie met Ballast Nedam nu maar eens heel helder gaan communiceren. De vertrouwensbreuk met beleggers zal niet 1-2-3-gelijmd zijn. Dat wordt een hele zware opgave."

"En dan zullen we op enig moment toch vragen om opheffing van de bevriezing van onze joint venture met Ballast Nedam. We willen toch het liefst zo snel mogelijk aan de slag."

Dat dat vertrouwen flink is aangetast, moge duidelijk zijn. De onderzoekers adviseren HBG dan ook om op korte termijn een Buitengewone Aandeelhouders Vergadering (Bava) bijeen te roepen om alsnog de gevraagde uitleg te geven. Iets waar de aandeelhouders overigens al maanden om vragen.

Analist Dirk Verbiesem van Van Lanschot Bankiers twijfelt nog steeds aan de superieure voordelen van een fusie tussen de baggerdivisies van HBG en Ballast Nedam boven een bundeling van de HBG-tak met Boskalis Westminster. Hij zegt bovendien verbaasd te zijn dat het bod van ƒ1,25 miljard van Boskalis inderdaad ƒ300 miljoen lager uitkomt, zoals HBG reeds predikte.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 3 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.