De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 3 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak rood weekend in
   
 

AMSTERDAM - De wegzakkende Amerikaanse beurzen werkten gisteren als een katalysator op de toch al licht negatieve stemming die op het Damrak heerste. Een uur voor sluiting haastten de koersen naar omlaag, doordat beleggers hun afgelopen week vergaarde (tech)winsten veilig wilden stellen. Wegzakkende molochen Koninklijke Olie en Unilever trokken de indices nog iets verder in het rood. De AEX sloot uiteindelijk 7,17 punten lager op 542,75, een daling van 1,3%. De midkap sloot 1,02% lager, ofwel 5,23 punten, op 509,45.

Het waren gisteren vooral de technologiebedrijven die een stap terug moesten doen. De afgelopen week stonden de 'techies' positief in de belangstelling door uitlatingen van onder meer Merril Lynch over een spoedig herstel in de chipsector. "We hebben een aantal buitengewoon mooie dagen achter de rug. Nu was het moment aangebroken voor winstneming. Alles wijst daar op", aldus een handelaar.De winstnemingen hadden vervelende gevolgen voor techfondsen zoals ASMI. Deze toeleverancier voor de chipindustrie moest EUR1,35 inleveren op EUR25,45. Automatiseerder CMG moest met een kleine 8% verlies nog iets meer inleveren. Het bedrijf sloot EUR0,50 lager op EUR4,18.

Buhrmann prijkte gisteren (eindelijk) bovenaan het lijstje met de grootste procentuele stijgers, met een toename van 6,1%. Het kantoorartikelenbedrijf had een dag eerder moeten inleveren, nadat topman Koffrie aanhoudend vervelende vooruitzichten moest melden. De kopers van gisteren hebben de huidige lage koers als ideaal instapmoment gezien. Het aandeel sloot EUR0,53 hoger op EUR9,21.

Unilever zakte EUR1,40 naar EUR66,60. Het levensmiddelenconcern maakte kwartaalcijfers bekend die zo ongeveer overeenkwamen met de verwachtingen van analisten. Een handelaar vindt de koersdaling desondanks verklaarbaar: "De gepresenteerde resultaten maken de belegger weinig wijzer. Zo blijft bijvoorbeeld volstrekt onduidelijk welk deel van de cijfers betrekking heeft op het vorig jaar overgenomen Bestfoods. Als je de geschatte omzet van Bestfoods aftrekt van de totale Unilever-omzet, dan resteert er 1% groei voor Unilever. Dat is niet bepaald een stijging waarvan je in een koopstemming raakt."

Damrakreus Koninklijke Olie had evenmin een goeie dag. De oliemaatschappij leverde EUR1,90 in op EUR62,45. Een dag eerder was het bedrijf met resultaten gekomen. Beleggers vrezen voor tegenvallende resultaten in het vierde kwartaal. Ook Deutsche Bank ziet minder heil in Shell, aangezien daar het advies verlaagd werd van kopen naar marketperform. De Banc of America gaf beleggers eveneens een waarschuwing door de wpa-verwachting naar beneden bij te stellen.ABN Amro en SNS Securities handhaafden hun bestaande adviezen. BNP Parisbas verlaagde van 'outperform' naar 'neutral'.

Telecombedrijf KPN wist de verliezen beperkt te houden. Dankzij een verhoogd bod op het belang in Eircom kan het bedrijf een voordeeltje van ƒ93 miljoen tegemoet zien. De strijd tussen twee belangstellende bedrijven die beide Eircom in handen wilden krijgen dreef de uiteindelijke overnameprijs (geboden door Valentia) op. Ondanks dit onverwachte voordeeltje sloot de koers EUR0,06 lager op EUR5,61.

De Nederlandse industrie heeft in de eerste helft van dit jaar 4% meer omzet geboekt dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. Over geheel 2000 bedroeg de omzetgroei nog 14%. De groei van de industriële omzetten was minder groot dan die van de afzetprijzen. Deze stegen gemiddeld met 6%, vergeleken met vorig jaar. Een sombere beurshandelaar kon niet met de industriecijfers opgevrolijkt worden: "Dat geeft de centrale banken weer iets minder reden om de rente te verlagen". Een vergelijkbare reactie was gisteren te zien in de VS, waar de werkloosheidcijfers minder slecht uitpakten dan verwacht. Ook daar werd dit signaal niet positief opgevat, maar eerder als obstakel voor eventuele verdere renteverlagingen.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 3 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.