De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bom Londen aanval
op vredesakkoord

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
Rond de resten van een bomauto, in de West-Londense wijk Ealing, is de ravage groot. (Foto: REUTERS)
LONDEN - De Britse politie en politiek zijn ervan overtuigd, dat de zware bomaanslag in de nacht van donderdag op vrijdag in West-Londen is gepleegd door de terroristische groepering Real IRA.

Doel van de autobom zou het opblazen van het broze vredesakkoord in Noord-Ierland zijn. De Britse minister John Reid voor Noord-Ierland zei dat de betrokken partijen zich niet door geweld van de wijs laten brengen. "Wij streven een politieke oplossing na. Deze barbaarse aanslag sterkt ons alleen maar in het geloof dat alleen vreedzame middelen gebruikt kunnen worden", aldus Reid.

Premier Tony Blair veroordeelde vanuit Mexico, waar hij een Midden- en Zuid-Amerikaanse rondreis afsluit, de aanslag. Deze komt op een delicaat moment, omdat de politieke partijen dit weekeinde bepalen of zij instemmen met de nieuwe vredesvoorstellen van de Britse en Ierse regeringen. Maandag moeten de partijen definitief zeggen of zij akkoord gaan met de voorstellen.

De bomaanslag veranderde de omgeving van het ondergrondse station Ealing Broadway in een ravage. Het metroverkeer in West-Londen was gisteren de hele dag ontregeld. De 40 kilogram zware bom, die explosieven bevatte afkomstig uit Bosnië, was geplaatst in een grijze tweedehands Saab 9000. De auto was 19 juli door een blanke man van midden dertig met een Noord-Iers accent voor 425 pond gekocht van een dealer in Ilford. De politie maakt momenteel jacht op deze man.

Wonder boven wonder vielen er in de drukke straat bij het ondergrondse metrostation slechts zeven gewonden, van wie er gisteravond nog vier in het ziekenhuis verbleven. De knal was tot in de verre omgeving te horen en verwoestte kantoren en winkels. De Saab brandde helemaal uit.

De politie had vlak van tevoren een melding gekregen dat er een aanslag zou worden gepleegd. Het was echter te laat om de omgeving te ontruimen. "Er had een nieuw Omagh kunnen ontstaan", zei een hoge politiefunctionaris. "Wij zijn enorm gelukkig geweest." De Real IRA pleegde drie jaar gelden in Omagh een aanslag waarbij 29 mensen omkwamen.

De aanslag van gisteren is de laatste in een serie. Een paar dagen geleden maakte de politie van Belfast een zware bom onschadelijk op het vliegveld. In Londen zijn het afgelopen jaar diverse bommen ontploft waaronder één bij de BBC en twee op een postkantoor in Noord-Londen. Op de gebouwen van de buitenlandse veiligheidsdienst MI6 werd een granaat afgevuurd.

De politie heeft tot nu toe niemand voor deze aanslagen kunnen arresteren. Alle worden toegeschreven aan de Real IRA, een terroristische splintergroep die zou bestaan uit 100 tot 200 leden. De groep wijst de vrede in Noord-Ierland af en wil dat Ulster onder Iers gezag komt te staan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.